szerző:
hvg.hu

Az Ophelia nevű vihar Afrika, majd Portugália partjai közelében vonult el északi irányba, ma délelőtt pedig elérte Írország partjait. Halálos áldozata is van, rengeteg kárt okozott és afrikai porral szórta be a kontinens egy részét.

A számításoknak megfelelően a korábban 3-as erősségű hurrikán sokat veszített erejéből, így hivatalosan már nem tekinthető hurrikánnak - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

A gyengülés elsődleges oka az volt, hogy az északabbi területek hidegebb tengervize már nem ad elegendő energiát ahhoz, hogy a légörvény hurrikán erősségű maradjon.

A nyugati szelek övének időjárási körülményei viszont kedveznek az ex-hurrikán átalakulásához mérsékelt övi ciklonná.

A vihar rengeteg kárt okozott, és már halálos áldozata is van Írországban. Az Ír Köztársaságban már több mint százezer lakásban szűnt meg az áramszolgáltatás.

A vihar afrikai port is magával hozott Európába.

A hajnalban még 965 hPa nyomással rendelkező ciklonmag (1. ábra) az átalakulásnak köszönhetően 960 hPa-ra csökkent (2. ábra), és a légörvény kiszélesedett.

©
©

Az ír partokhoz közeledve végleg eltűnt a zárt felhőörvény (3. ábra).

©

Az Ír Meteorológiai Szolgálat mérései szerint 11 órakor 130 km/h erőségű széllökéseket mértek (4. ábra).

©

A vihar tovább gyengülve folytatja útját északnyugati irányba.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!