szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A spanyol kormány szombaton megindítja a Katalónia autonómiájának felfüggesztésére irányuló folyamatot.

A spanyol miniszterelnök hivatala közölte, hogy a kabinet hamarosan összeül, hogy aktiválja az alkotmány 155. cikkét, amely lehetőséget ad Madridnak, hogy ideiglenesen felfüggessze a tartomány önrendelkezését, és ellenőrzése alá vonja annak irányítását.

Mariano Rajoyék ezt azután jelentették be, hogy lejárt az általuk kitűzött határidő: csütörtök délelőtt 10-ig adtak időt a katalán vezetésnek, hogy megválaszolják, kinyilvánították-e október 10-én a tartomány függetlenségét vagy sem.

Carles Puigdemont katalán elnök válaszolt ugyan a madridi felszólításra, de megint nem egyértelműen. Közölte, hogy a múlt kedden a parlamentjük nem szavazott formálisan a függetlenségről, a három függetlenségpárti párt képviselői azonban aláírtak egy nyilatkozatot, amelyben kinyilvánították, hogy "a Katalán Köztársaság független, szuverén, demokratikus és szociális jogállam".

Azt is közölte az elnök Rajoy-jal, hogy a regionális parlament szavazást tarthat Katalónia függetlenségének kinyilvánításáról, ha a madridi központi kormány "továbbra is akadályozza a párbeszédet, és folytatja az elnyomást".

A spanyol kormány ugyanakkor csak akkor hajlandó tárgyalni a katalán vezetéssel, ha Puigdemondt elengedné a függetlenség ügyét, vagyis álláspontjuk szerint "visszatérnének a törvényességhez".

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!