szerző:
MTI

A választásokon győztes párt vezetője, Andrej Babis minden parlamentbe jutott pártot tárgyalni hívott, de egyelőre nem tudni, ki akar vele koalícióra lépni.

"Az ANO mozgalom nem jelent veszélyt a demokráciára, és Európa-párti mozgalom" - jelentette ki szombaton este Prágában Andrej Babis, a hétvégi csehországi képviselőházi választások győztes pártjának elnöke. Hozzátette: nem Kelet felé orientálódnak, utalva arra a cseh és külföldi médiában megjelent véleményekre, miszerint az ANO győzelme veszélyt fog jelenti Csehország számára, és külpolitikájában Moszkva felé fog orientálódni. 

A politikus közölte: a parlamentbe bejutott minden párt elnökét tárgyalásokra hívta meg az új képviselőház alakuló ülésével kapcsolatban. A hatályos szabályok szerint a képviselőház megalakulása nélkül minden további politikai lépés lehetetlen.

"Remélem, lesz érdeklődés javaslatunk iránt" - jegyezte meg a politikus. Babis arra számít, hogy a tárgyalások folyamán a kormányalakítás kérdése is napirendre kerül, ugyanis szerinte gyors kormányalakításra van szükség. Hozzátette, Csehországnak stabil kormányra van szüksége, amely csapatként fog működni, és örülni fog, ha kormányalakítási megbízatást kap.

Andrej Babis a választásokon majdnem félszázezer preferenciaszavazatot kapott, az összes jelölt közül a legtöbbet. A cseh törvények szerint minden szavazó az általa beikszelt pártlistán megjelölhet négy személyt, akiket előnyben részesít.

A parlamentbe jutott pártok elnökei viszont azt állították, hogy nem fognak kormánykoalícióra lépni Andrej Babissal, aki ellen büntetőeljárás van folyamatban az uniós támogatásokkal való visszaélés gyanúja miatt.

A választásokon a második helyen végzett Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnöke, Petr Fiala kijelentette, hogy pártja "nem fog tárgyalni az ANO-val a kormánykoalícióról", és továbbra is "a konzervatív-liberális értékeket" fogja védeni. "Arra számítunk, hogy a közeljövőben nagy harc lesz a cseh állam értékei és külpolitikájának irányai körül" - szögezte le. Az ODS színeiben Prágában képviselőházi mandátumot szerzett az ifjabb Václav Klaus, a volt cseh elnök Václav Klaus fia.

Ivan Bartos, a Cseh Kalózpárt elnöke kijelentette, hogy a pártja semmiképpen sem lép koalícióra az ANO-val. Tomio Okamura, a Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) mozgalom elnöke szerint az SPD és az ANO között nagy programbeli különbségek vannak, s azok eltüntetését nem tartja reálisnak.

"A Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) "nagy választási pofont" kapott, s a hibát a párton belül keressük, amiért nem tudtuk eladni a jó kormányzati eredményeket" - jelentette ki sajtóértekezletén Milan Chovanec, a CSSD ügyvezető alelnöke. Kormánykoalíciós tárgyalásokat az ANO-val a szociáldemokraták csak két feltétel teljesülése esetén tudnak elképzelni: ha a kormányprogram tartalmazná programjuk főbb elemeit, és ha nem Babis lenne a kormányfőjelölt. A CSSD jövő áprilisban rendkívüli tisztújító kongresszust tart, addig a párt elnöksége a sikertelenség ellenére is a helyén marad - közölte Chovanec. 

A Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) elnöke a párt eredményét kudarcnak minősítette. Közölte: pártja csak akkor lépne be az új kormánykoalícióba, ha annak annak nem lenne tagja Babis és az ANO alelnöke, Jaroslav Faltynek, aki ellen szintén büntetőeljárás van folyamatban az uniós támogatásokkal való visszaélés gyanújával.

Miroslav Kalousek, a TOP 09 jobboldali párt elnöke azt mondta, hogy pártja továbbra is kitart az Európa-párti politikája mellett. Megjegyezte: az új kormányzat "autokrata" lesz, és egy "volt STB-ügynök" fogja irányítani, ami célzás volt arra, hogy Andrej Babis neve megtalálható az egykori kommunista állambiztonsággal (STB) együttműködők névsorában.