szerző:
MTI / hvg.hu

A tüntetést más miatt szervezték, de végül tiltakoztak a madridi kormány szombati lépése ellen is.

Mintegy 450 ezren tüntettek Barcelonában a katalán függetlenség mellett a helyi rendőrség szombat esti tájékoztatása szerint azután, hogy szombaton a madridi kormány bejelentette, feloszlatja a katalán kormányt és előrehozott helyi parlamenti választásokat ír ki, hogy így távolítsa el a kialakult helyzetért felelős személyeket a hatalomból.

A tüntetést eredetileg azért szervezték, hogy követeljék két előzetes letartóztatásban lévő függetlenségpárti civil szervezet vezetőjének bocsátását, de a spanyol miniszterelnök bejelentése után a megmozdulás célja kibővült az intézkedések elleni tiltakozással, és az autonómia védelme melletti kiállással.

©

A függetlenség híveinek tömege délután lepte el a belvárosi utcákat, katalán függetlenségi zászlókat lobogtatva, a szabadság és a függetlenség szavakat skandálva. Carles Puigdemont katalán elnök és kormányának tagjai a menet élére álltak. 

Oriol Junqueras katalán elnök-helyettes Twitter-oldalán azt írta: "ma nem csak az autonómiát függesztették fel, hanem a demokráciát is".

Carles Puigdemont egyébként azt ígérte, szombat este reagál a spanyol kormány lépéseire.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!