szerző:
hvg.hu

Puigdemont szerint Franco óta nem érte ilyen súlyos támadás a katalán alkotmányt, ezért összehívta a parlamentet.

Nem hajlandó elfogadni a spanyol kormány döntését Carles Puigdemont katalán elnök, aki szombat este sajtótájékoztatón reagált a MAriano Rajoy spanyol kormányfő által bejelentett lépésekre.

Rajoy közölte, feloszlatják a katalán kormányt és előrehozott helyi parlamenti választásokat írnak ki, hogy így távolítsák el a kialakult helyzetért felelős személyeket a hatalomból. Rajoy a katalánokat okolta azért, hogy ezt a lépést meg kell lépniük, de azt mondta, ez nem jelenti Katalónia autonómiájának felfüggesztését.

Carles Puigdemont szombat este előbb katalánul, majd spanyolul közölte, a katalánok nem hajlandóak elfogadni a spanyol kormány döntéseit, ezért összehívta a katalán parlamentet, hogy megtárgyalják a következő lépéseket.

A katalán elnök kemény szavakat használt, mint mondta,

Ez Franco óta a legsúlyosabb támadás a katalán alkotmány ellen.

Hozzátette, a madridi lépések a katalán kormány és demokrácia megsértését jelentik.

Carme Forcadell, a katalán parlament elnöke nem sokkal Puigdemont nyilatkozata előtt sajtótájékoztatón "de facto államcsínynek" nevezte a Mariano Rajoy spanyol kormányfő által bejelentett intézkedéseket, amellyel szerinte "lefejezik" a katalán intézményeket.

Egy autoriter puccs az Európai Unió tagállamán belül

- fogalmazott, hozzátéve: a spanyol miniszterelnök célja, hogy végezzen egy demokratikusan választott kormánnyal. Forcadell azt is mondta, szerinte Rajoy nincs tudatában annak, hogy az intézményeket támadva az állampolgárokat támadja, akiknek megsértették az alapvető jogait. Kijelentette, hogy elkötelezik magukat a katalán parlament szuverenitása, a demokrácia védelme mellett, és egy lépést sem hátrálnak.

Puigdemont szmbat este azt nem mondta ki, hogy azért hívná össze ismét a katalán parlamentet, hogy a függetlenségről döntsenek, korábban ugyanis aláírták már az erről szóló nyilatkozatot, csak annak végrehajtását felfüggesztették.

Szombat délután egyébként 450 ezren tüntettek Barcelonában többek között a spanyol kormány intézkedései ellen.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!