szerző:
hvg.hu

A kanadai miniszterelnök egyszerűen áprilisi tréfának nevezte a döntést.

Átgondolja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) új vezetője azt a döntést, amely alapján Robert Mugabe zimbabwei elnököt jószolgálati nagykövetté választották – írja a BBC. A WHO első afrikai vezetője, az etióp Tedrosz Adhanon Gebrejeszusz szerint "a WHO alapértékeit szem előtt tartva" vizsgálják meg a döntést. Ugyanő egy nappal korábban még arról beszélt, a diktátor azzal érdemelte ki a címet, hogy elkötelezett a közegészségügy fejlesztéséért, és az iránt, hogy mindenki kapjon egészségügyi ellátást hazájában.

Mugabe bírálói nem így látják: emberi jogi szervezetek szerint a diktátor harminc éve tartó uralma alatt összeomlott az egészségügyi ellátás rendszere Zimbabwéban. Több kormány élesen bírálta a döntést, Justin Trudeau kanadai miniszterelnök pedig áprilisi tréfaként jellemezte Mugabe kinevezését. A BBC idéz ugyanakkor posztokat is, amelyek azt vetik a 93 éves politikus szemére, hogy ő maga külföldre jár orvosi ellátásért.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!