szerző:
hvg.hu

A kanadai miniszterelnök egyszerűen áprilisi tréfának nevezte a döntést.

Átgondolja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) új vezetője azt a döntést, amely alapján Robert Mugabe zimbabwei elnököt jószolgálati nagykövetté választották – írja a BBC. A WHO első afrikai vezetője, az etióp Tedrosz Adhanon Gebrejeszusz szerint "a WHO alapértékeit szem előtt tartva" vizsgálják meg a döntést. Ugyanő egy nappal korábban még arról beszélt, a diktátor azzal érdemelte ki a címet, hogy elkötelezett a közegészségügy fejlesztéséért, és az iránt, hogy mindenki kapjon egészségügyi ellátást hazájában.

Mugabe bírálói nem így látják: emberi jogi szervezetek szerint a diktátor harminc éve tartó uralma alatt összeomlott az egészségügyi ellátás rendszere Zimbabwéban. Több kormány élesen bírálta a döntést, Justin Trudeau kanadai miniszterelnök pedig áprilisi tréfaként jellemezte Mugabe kinevezését. A BBC idéz ugyanakkor posztokat is, amelyek azt vetik a 93 éves politikus szemére, hogy ő maga külföldre jár orvosi ellátásért.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!