szerző:
hvg.hu

A venezuelai demokratikus ellenzéknek ítélte oda csütörtökön az Európai Parlament a gondolat- és véleménynyilvánítás szabadságáért folytatott küzdelem elismerésére létrehozott Szaharov-díjat.

Az elismerésre az EP néppárti és liberális frakciója jelölte közösen a venezuelai demokratikus ellenzéket és az ottani politikai bebörtönzötteket, akiket több, házi őrizetben vagy börtönben lévő ellenzéki politikus, köztük Leopoldo López, Antonio Ledezma és Yon Goicoechea képvisel.

Az 50 ezer euróval járó díjat az uniós parlament decemberi plenáris ülésén adják át.

Az utolsó körben a jelöltek között volt még Aura Lolita Chávez Ixcaquic guatemalai emberi jogi aktivista és Dawit Isaak svéd–eritreai író, újságíró.

(ABC, DW)

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!