szerző:
hvg.hu

Esküdtszéki tagnak hívták be a volt amerikai elnököt, várhatóan már jövő hónapban eleget tesz a kötelezettségének.

Szülővárosában, Chicagóban fog beülni az esküdtek közé Barack Obama volt elnök. Azt még nem tudni, hogy bűntető- vagy polgári perben kell-e majd megjelennie.

Az angolszász jogrendszerben működő esküdtszék felesketett tagjainak jellemzően az a feladata, hogy elfogulatlanul, részrehajlás nélkül állapítsa meg, hogy egy vádlott bűnös vagy nem bűnös. Az esküdtszék tagjait alkalomszerűen választják meg.

A tárgyalásokon külön ügyelnek majd Barack Obama biztonságára. Esküdtként napi 17.20 dollárt kap majd a szolgálataiért. A jogi környezet valószínűleg ismerős lesz neki, hiszen a Harvardon szerezte meg a jogi diplomáját, majd Chicagóban dolgozott ügyvédként.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!