szerző:
MTI

A hadsereg bejelentette, hogy átvette a hatalmat Zimbabwéban - jelentette a Reuters. Az akció viszont, úgy tűnik, nem Robert Mugabe ellen szól, hanem politikai ellenfelei ellen.

A hadsereg képviselői a korábban elfoglalt ZBC állami tévében közölték, hogy átvették az ország irányítását Robert Mugabe elnök kormányától. 

A hatalomátvételt azzal indokolták, hogy a 93 éves Mugabe köreiben lévő bűnözők ellen léptek fel, és tagadták, hogy katonai puccsot hajtottak volna végre.

Egy kormányzati forrás tudatta, hogy a hadsereg őrizetbe vette Ignatius Chombo pénzügyminisztert, akit a katonaság gazdasági és társadalmi nehézségek okozásával vádol. Chombo vezető tagja a Mugabe által vezetett Zanu-PF kormányzópártnak. 

A fegyveres erők közölték, hogy az államfőnek és családjának nem esett baja, biztonságban vannak. 

Hírforrások korábban arról számoltak be, hogy lövöldözést lehetett hallani Mugabe fővárosi rezidenciája körül, miután katonák és katonai járművek jelentek meg Harare utcáin, és szemtanúk három nagy robbanást véltek hallani a város központjában. 

Constantino Chiwenga vezérkari főnök hétfőn nyíltan azzal fenyegetett, hogy beavatkozik a politikába, mert értékelése szerint tisztogatás zajlik a kormánypárton belül a függetlenségi harcban részt, háborús veterán vett tagok ellen.

A hatalomátvételt vélhetően Emmerson Mnangagwa zimbabwei alelnök menesztése váltotta ki.

A sokáig Robert Mugabe elnök utódjának tartott Mnangagwát a múlt héten váltották le, miután összekülönbözött az elnök feleségével, aki így esélyessé vált arra, hogy ő lépjen férje helyére. Mnangagwát azzal vádolták meg, hogy a hatalom átvételére szőtt összeesküvést.

Az alelnök külföldre menekült.