szerző:
hvg.hu

Korábban Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök a kormányalakítási munka folytatását sürgette, miután összeomlottak a korábbi tárgyalások.

Ha a kisebbségi kormányzás és az újabb választások megtartása közül lehet választani, jöjjön az utóbbi – közölte hétfő délután Angela Merkel. A német kancellár hozzátette: azután sem lát okot a lemondásra, hogy vasárnap a liberális FDP úgy döntött, kiszáll a koalíciós tárgyalásokból. Ezzel eldőlt, hogy nem alakulhat meg a "Jamaica-koalíció".

Az október 18-án kezdett egyeztetésnek arra hivatkozva vetett véget az FDP elnöke, hogy nincs elég bizalom a négy párt között és elképzeléseik nem hangolhatók össze kellőképpen. "Jobb nem kormányozni, mint rosszul kormányozni" – jelentette ki Christian Lindner. A másik három párt szerint volt esély a megegyezésre.

Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök a tárgyalások összeomlása után hétfőn sürgette a pártokat, hogy vizsgálják felül álláspontjukat és legyenek kompromisszumkészek az ország érdekében.

(BBC)

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Bauer Tamás Világ

Bauer: A Merkel-dráma

Merkel asszony, akárcsak tizenöt éve Gerhard Schröder, azt tette, amit egy adott helyzetben egy felelős kormányfőnek tennie kellett akkor is, ha ez népszerűségvesztéssel jár.

hvg.hu Világ

Nem lesznek új választások Németországban

Valahogy fel kell állnia egy kormánynak, erre utalt Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök hétfői sajtótájékoztatójában. Azzal kezdte, hogy elismerte, a kormányalakítás mindig is nehéz feladat volt, talán a legnehezebb, amit a választó a politikusoknak adhat.