szerző:
MTI

A pápua új-guineai rendőrség behatolt a manusi menekülttáborba, hogy felszámolja, és kiűzze azt a négyszáz embert, akik nem akarják elhagyni a létesítményt. A szembeszegülő menekülteket őrizetbe vették.

A rendőrök, akárcsak két héttel ezelőtt, most ismét el akartak kobozni mindent a táborból, amivel a menedékkérők önfenntartásukat biztosították. Az egyik migráns szerint 20-25, egy másik szerint 30-40 férfit vettek őrizetbe. Közöttük van Behrúz Bucsani iráni kurd újságíró, aki már négy éve élt a táborban, ő a szószólójuk. Egy táborlakó azt írta a Twitteren, hogy a rendőrök Bucsanit kifejezetten el akarták vinni.

Peter Dutton ausztrál bevándorlási miniszter egy csütörtöki rádiónyilatkozatában megerősítette, hogy Manus szigetén rendőri akció van folyamatban a megszüntetésre ítélt menekülttábor felszámolására.

©

A manusi táborban maradtakat három másik táborba akarják költöztetni, köztük egy olyanba, amelyre Dutton miniszter szerint az ausztrál adófizetők 10 millió ausztrál dollárt (2 milliárd forint) költöttek.

Jogvédők szerint azonban ez a tábor még nincs készen, nem tud migránsokat fogadni.

A migránsok attól félnek, hogy a helyi lakosok megtámadják őket az új táborokban, valamint attól tartanak, hogy előbb-utóbb azokból is elköltöztetik őket, akár egy másik szegény országba.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!