szerző:
hvg.hu

Az orosz dezinformációk ellen harcoló East Stratcom hároméves uniós támogatásra számítható.

Beszáll az Európai Unió a következő három évben az East Stratcom finanszírozásába – írja a The Guardian alapján a 444.hu.

A Brüsszelben működő egység 2015 óta azon dolgozik, hogy megcáfolja az Európai Unióról terjedő hamis híreket. Eddig tagállami felajánlásokból, illetve egyéb forrásokból működött.

A tervek szerint az EU a saját költségvetéséből évi egymillió euróval támogatná az egységet 2018 és 2020 között. Ez összesen csaknem 900 millió forinttal egyenértékű összeg lenne három év alatt.

A brit lap szerint a támogatás azután kapott zöld utat, hogy Donald Tusk, az Európai Tanács elnök azt mondta: Európának nagy problémát jelentenek “a kibertámadások, a fake news és a hibrid háború”.

A pénzügyi támogatás célja egyenesen az, hogy felvegye a harcot az Oroszországból induló dezinformációval. A felajánlás azután érkezett az orosz propaganda ellen harcoló egységhez, hogy egyre több téves információval találkozni az orosz és a spanyol nyelvű médiában, például a katalán függetlenségi referendummal kapcsolatban.