szerző:
hvg.hu

Az akadály sem volt távolság a NASA legjobbjainak, ahogy az sem, hogy 1980-as dokumentációt kellett előkeresni.

Kisebb javítást kellett végrehajtani a Voyager 1 űrszondán. A NASA mérnökei rájöttek ugyanis, hogy a szonda helyzetét irányító hajtóművek romlani kezdtek, és egyre nehezebben adták le az energiát. A műveletet úgy hajtották végre, hogy a Voyager 1 már néhány éve a Naprendszeren kívül van, egész pontosan 21 milliárd kilométerre a Földtől, minden egyes tesztmozdulat eredményére 19 és fél órát kellet várni, amíg a jel visszaérkezett.

A javításhoz a négy tartalék hajtóművet kellett használni, januártól ezeket használja majd a szonda, ha minden jól alakul. Ez azért nehezítette a helyzetet, mert ezeket a hajtóműveket utoljára 1980-ban kapcsolták be, most egy szakértői csoportnak kellett előkeresnie az ekkori, valamint az 1977-es indítás előtt írt dokumentációkat a működésükről. Ráadásul a fiatalabb NASA-dolgozók alig ismerték azt a kódot, amiben negyven éve megírták a hajtóművek működését szabályozó programot, ezért is jött jól, hogy visszahívták a nagy öregeket.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!