szerző:
hvg.hu

Ausztria után Ausztráliában is ünnepel az LMBTQ-közösség, és azok, akik támogatták a melegházasságok legalizálásának ügyét.

Az ausztrál képviselőház is megszavazta csütörtökön az azonos neműek házasságkötését lehetővé tévő törvényt. A szenátus már korábban elfogadta azt. A képviselőházban taps és éneklés követte a szavazást.

Ausztráliában 1997-ig több tagállamban még törvénybe ütköző volt a homoszexualitás.

Idén ősszel aztán a lakosság többsége, 62 százaléka postai úton intézett konzultáción támogatta a melegházasságok legalizálását célzó reformot. A visszaküldött levelek aránya csaknem 80 százalékos volt. Tim Wilson konzervatív képviselő az ausztrál képviselőházban hétfőn elsők között szólalt fel a javaslat vitájában, és megkérte barátja, a hallgatóság karzatán ülő tanító, Ryan Bolger kezét. A 33 éves általános iskolai pedagógus igent mondott, amit megtapsoltak.

Az ausztrál parlament alsóháza végül elsöprő többséggel megszavazta csütörtökön az azonos neműek házasságának törvényesítését. Újraírták a házasság fogalmát, így már nem kimondottan férfi és nő, hanem két ember szövetségeként határozza meg a házasságot.

A királyi beleegyezés és más formaságok után a jogszabály egy hónapon belül törvényerőre emelkedhet. Az első ausztráliai melegházasságokat várhatóan két hónap múlva köthetik meg.

A hatályos ausztrál jogszabály lehetővé teszi, hogy az egyházak és a vallási szervezetek bojkottálják az azonos neműek egybekelését a diszkriminációt tiltó ausztrál törvények megsértése nélkül. A már bejegyzett anyakönyvvezetőknek is lehetőségük van arra, hogy megtagadják a melegházasságok törvényesítését, de a jogszabály életbelépése után regisztrálók ezt már nem tehetik majd meg felelősségre vonás nélkül.

A héten Ausztriában diszkriminatívnak minősítette az osztrák alkotmánybíróság kedden az azonos nemű személyek összeházasodásának tilalmát, és ezzel megnyitotta az utat azelőtt, hogy a jövőben ilyen házasságokat kössenek. Egy bécsi bíróság elutasította korábban két, élettársi kapcsolatban élő nő kérését arra, hogy összeházasodjanak, és ügyük az alkotmánybíróságra került végül. Ügyvédjük arra hívta fel a figyelmet, hogy Ausztria az első európai ország, ahol bíróság döntött a melegházasságról: más országok a politikai utat választották.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI Élet+Stílus

Ausztriában is házasodhatnak a melegek 2019-től

Egy bécsi bíróság elutasította korábban két, élettársi kapcsolatban élő nő kérését arra, hogy összeházasodjanak. Ügyük az alkotmánybíróságra került végül. Ügyvédjük arra hívta fel a figyelmet, hogy Ausztria az első európai ország, ahol bíróság döntött a melegházasságról: más országok a politikai utat választották.