szerző:
HVG

A következő hónapokban durvulni fog a Svédország felforgatására indított orosz propagandaháború.

Célkeresztbe került Svédország: a menekültek befogadását elutasító csoportok azért támadják a skandináv országot, mert liberális bevándorlási politikát folytat, míg Oroszországot az zavarja, hogy Stockholm fontolóra vette a NATO-hoz való csatlakozást. A támadások jó részét fake news-ok, azaz álhírek terjesztésével hajtják végre, a cél az, hogy bebizonyítsák, Svédország teljes mértékben élhetetlen országgá válik.

A néha még részigazságkat sem tartalmazó beszámolókból egyebek mellett “kiderül”, hogy már szalonnát sem lehet enni a svéd vonatokon, vagy hogy az országban – a muszlim bevándorlók érzékenysége miatt – betiltották a karácsonyt, vagy legalábbis a fényfüzérek kihelyezését. Az oroszok – a svéd nyelvű közösségi oldalakon aktivizált trollok révén – megpróbálják aláásni a kormányba vetett bizalmat, különféle kétes ügyletekben való részvétellel vádolják az ország vezető politikusait. A csata a következő hónapokban durvulni fog, Svédország ugyanis választásra készül, s a szakértők szerint nőni fog a támadások száma.

A svédek sem ülnek ölbe tett kézzel, már az iskolákban tanítják, hogyan lehet megkülönbözetni az álhíreket a valódiaktól, s külön intézmény alakult a választási kampány során elhangzó bombasztikus bejelentések igazságtartalmának megvizsgálására.

A teljes cikket elolvashatja a friss HVG-ben.

©

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!