szerző:
HVG

A következő hónapokban durvulni fog a Svédország felforgatására indított orosz propagandaháború.

Célkeresztbe került Svédország: a menekültek befogadását elutasító csoportok azért támadják a skandináv országot, mert liberális bevándorlási politikát folytat, míg Oroszországot az zavarja, hogy Stockholm fontolóra vette a NATO-hoz való csatlakozást. A támadások jó részét fake news-ok, azaz álhírek terjesztésével hajtják végre, a cél az, hogy bebizonyítsák, Svédország teljes mértékben élhetetlen országgá válik.

A néha még részigazságkat sem tartalmazó beszámolókból egyebek mellett “kiderül”, hogy már szalonnát sem lehet enni a svéd vonatokon, vagy hogy az országban – a muszlim bevándorlók érzékenysége miatt – betiltották a karácsonyt, vagy legalábbis a fényfüzérek kihelyezését. Az oroszok – a svéd nyelvű közösségi oldalakon aktivizált trollok révén – megpróbálják aláásni a kormányba vetett bizalmat, különféle kétes ügyletekben való részvétellel vádolják az ország vezető politikusait. A csata a következő hónapokban durvulni fog, Svédország ugyanis választásra készül, s a szakértők szerint nőni fog a támadások száma.

A svédek sem ülnek ölbe tett kézzel, már az iskolákban tanítják, hogyan lehet megkülönbözetni az álhíreket a valódiaktól, s külön intézmény alakult a választási kampány során elhangzó bombasztikus bejelentések igazságtartalmának megvizsgálására.

A teljes cikket elolvashatja a friss HVG-ben.

©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!