szerző:
hvg.hu

Közvetlen kapcsolatban azonban nem állt a terrorszervezettel Akayed Ullah.

A hétfői manhattani robbantás 27 éves gyanúsítottja az Iszlám Állam elleni amerikai támadások miatt akart bosszút állni. Akayed Ullah a karácsonyi plakátok miatt választotta a Port Authority buszpályaudvart a merénylet helyszínéül, mivel az európai karácsonyi merényletek inspirálták. A férfinak ugyanakkor nem volt közvetlen kapcsolata az Iszlám Állammal.

A férfi, aki magára szerelte a robbanószerkezetet, a robbantásban megsérült, a teste és minkét keze megégett, súlyos állapotban szállították kórházba. A merényletnek három áldozata volt, ők könnyebb sérüléseket szereztek.

A New York Times szerint a férfit az Iszlám Állam ellen indított amerikai támadások motiválták, a CNN szerint a Gázai övezetre múlt héten kilőtt rakéták is szerepet játszottak a merényletében.

Bill de Blasio New York-i polgármester azt mondta, Ullah a nyomozók szerint egyedül követte el a támadást.

Akayed Ullah Bangladesben született, 2011-ben bevándorló vízummal érkezett az Egyesül Államokba a szüleivel és a testvéreivel. Banglades egyike annak a hat országnak, amelyik ellen jelenleg beutazási tilalom van érvényben az Egyesült Államokba. Brooklynban élt, először sofőrként, majd villanyszerelőként dolgozott. A szomszédai közül egyesek szerint rendes ember volt, mások szerint nem igazán volt barátságos, és nem nagyon állt szóba senkivel. A robbantást megelőző napokban többen veszekedést hallottak a lakásból.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!