szerző:
hvg.hu

Charles Jenkins egyike volt annak a négy amerikai katonának, aki a hatvanas években Észak-Koreába szökött.

77 éves korában meghalt a volt amerikai őrnagy, aki negyven éven át volt Phenjan foglya. Charles Jenkins a hatvanas években szökött át három másik társával együtt Észak-Koreába, ahol a szabadulásuk után filmsztárok lettek.

Jenkinst 2004-ben engedte el Észak-Korea, ezek után Japánban élt a feleségével, aki szintén raboskodott Észak-Koreában.

Jenkinsnek egészen különleges, de nehéz élete volt Észak-Koreában, amelyről memoárt is írt, és több interjúban is beszélt. 1965-ben Dél-Koreában állomásozott az amerikai hadsereggel, de végül úgy döntött, elszökik az egységétől, mert attól tartott, hogy a vietnami háborúba küldik harcolni. Azt remélte, hogy Phenjanban majd menedékjogot tud kérni az orosz nagykövetségen, és végül fogolycsere keretében visszajuthat az Egyesült Államokba. A terv nem jött be, Észak-Korea foglyul ejtette. Kim Ir Szen tanait kellett tanulmányoznia, és angolt tanított, de a hírnévből is kijutott neki, amikor szerepet kapott az észak-koreai propagandafilmekben, amelyekben rendszerint nyugati gonoszt alakított. Gyakran megverték, és brutális orvosi kísérleteket is végrehajtottak rajta.

Észak-Koreában ismerte meg viszont a japán feleségét, akit Japánból raboltak el azért, hogy japánul tanítsa az észak-koreai kémeket. Két lányuk született.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!