szerző:
hvg.hu

Eddig őrnagy volt Ramil Safarov.

Azeri sajtójelentésekre hivatkozva az Artsakh Press azt írja, alezredesi rangra léptették elő Azerbajdzsánban Ramil Safarovot, aki 2004-ben egy budapesti NATO-nyelvtanfolyamon álmában egy baltával megölte örmény katonatársát, Gurgen Margarjánt. A férfit a magyar bíróság különös kegyetlenséggel, aljas indokból és előre kitervelten végrehajtott emberölés miatt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte. Legkorábban 30 év múlva szabadulhatott volna.

Bár a magyar állam Azerbajdzsán Safarovra vonatkozó kiadatási kérelmét többször visszautasította, a férfi 2012-ben mégis hazautazhatott. Érkezésekor Ilham Alijevtől azonnal elnöki kegyelmet kapott és hősnek kijáró fogadtatásban részesült, visszamenőleges hatállyal akkor is előléptették, illetve kifizették neki nyolcévi járandóságát.

Safarov kiadása után Örményország minden diplomáciai kapcsolatot megszakított Magyarországgal. Amikor a Panama-papírok a közelmúltban nyilvánosságra kerültek – amelyek megmutatták, hogyan fizetett le Azerbajdzsán kormányokat, diplomatákat, üzletembereket, újságírókat –, kiderült, hogy az ügynek magyar szála is van. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter mindenesetre tagadta, hogy az épp a baltás gyilkos kiadása idején egy offshore-cég magyar számlájára érkezett 7,6 millió dollárnak köze lenne a két ország jó kapcsolatához.

(via Index)

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!