szerző:
hvg.hu

Az erős szél miatt tovább pusztító kaliforniai erdőtűz egy nap alatt lett a negyedikből a harmadik legnagyobb a szövetségi államban.

Szinte megbénítja Kaliforniát a december 4. óta pusztító erdőtűz, amely az erős szél és a szárazság miatt legalább hétfőig nem fog csillapodni. Vasárnapra óránként 80 kilométeres szelet jeleztek előre. A tűz központja Los Angelestől alig 160 kilométerre délnyugatra van, a lángok martalékává vált terület nagysága szombat estére közel 110 ezer hektárra nőtt. Ezzel a Thomas névre keresztelt természeti katasztrófa az állam harmadik legnagyobb erdőtüzévé vált.

 

©
A lángok után parázsló szellemvárosok maradnak, egyes területeken úgy hullik a hamu, mintha hó esne. Több százezer embert kellett evakuálni, iskolák tucatjai zártak be, és számtalan út járhatatlan. A gazdasági károk egyelőre felbecsülhetetlenek, a tűzoltás költsége máris meghaladta a 110 millió dollárt. Az oltásban 8500-an vesznek részt, munkájukat ezer tűzoltóautó és 32 helikopter segíti.

Az idén különösen súlyosan érintették Kaliforniát az erdőtüzek. Az eddig feljegyzett húsz legpusztítóbb tűzből öt az idénre esett az államban.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!