szerző:
hvg.hu

Az erős szél miatt tovább pusztító kaliforniai erdőtűz egy nap alatt lett a negyedikből a harmadik legnagyobb a szövetségi államban.

Szinte megbénítja Kaliforniát a december 4. óta pusztító erdőtűz, amely az erős szél és a szárazság miatt legalább hétfőig nem fog csillapodni. Vasárnapra óránként 80 kilométeres szelet jeleztek előre. A tűz központja Los Angelestől alig 160 kilométerre délnyugatra van, a lángok martalékává vált terület nagysága szombat estére közel 110 ezer hektárra nőtt. Ezzel a Thomas névre keresztelt természeti katasztrófa az állam harmadik legnagyobb erdőtüzévé vált.

 

©
A lángok után parázsló szellemvárosok maradnak, egyes területeken úgy hullik a hamu, mintha hó esne. Több százezer embert kellett evakuálni, iskolák tucatjai zártak be, és számtalan út járhatatlan. A gazdasági károk egyelőre felbecsülhetetlenek, a tűzoltás költsége máris meghaladta a 110 millió dollárt. Az oltásban 8500-an vesznek részt, munkájukat ezer tűzoltóautó és 32 helikopter segíti.

Az idén különösen súlyosan érintették Kaliforniát az erdőtüzek. Az eddig feljegyzett húsz legpusztítóbb tűzből öt az idénre esett az államban.