szerző:
MTI

Az iráni elnök Trump nyilatkozatára reagált, aki megkérdőjelezte az atomalku értelmét.

Nem hiúsulhat meg Donald Trump amerikai elnök miatt az Irán és a hat nagyhatalom között megkötött atomszerződés – közölte kedden az iráni elnök.

"Az atomszerződés nem fog összeomlani. (...) Azok, akik abban reménykednek, hogy Trump miatt meghiúsul, tévednek" – mondta Haszan Róháni az állami televízióban élőben közvetített beszédében.

Októberben Donald Trump amerikai elnök kétségbe vonta, hogy Irán teljesíti a Teherán és az ENSZ Biztonsági Tanácsa öt állandó tagja (Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Nagy-Britannia és Franciaország), valamint Németország között 2015-ben megkötött szerződést. Döntése következtében az amerikai kongresszusnak 60 napon belül határoznia kell arról, hogy visszaállítja-e az Irán elleni szankciókat.

A megállapodás értelmében Irán korlátozta nukleáris tevékenységeit, ennek fejében tavaly feloldották az ezek miatt régebben kirótt büntetőintézkedéseket.

Irán leszögezte, hogy ragaszkodik a szerződéshez, amíg a többi aláíró fél is betartja, de "összetépi", ha az Egyesült Államok felmondja.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!