szerző:
MTI / hvg.hu

Az elején még az áremelések miatti tiltakozások már kormányellenes tüntetésbe csaptak át. A Forradalmi Gárda megfenyegette a tüntetőket.

Két ember meghalt szombat éjjel egy kormányellenes tüntetésen az iráni Doroud városban, Lurisztán tartományban - jelentette a Mehr félhivatalos hírügynökség egy helyi tisztségviselő közlésére hivatkozva. 

A városban szervezett tüntetés összetűzésekbe torkollott. "Két drága doroudi lakosunk meghalt" - mondta Habibolla Hodzsasztepur, a tartományi kormányzó biztonságért felelős helyettese, de a két ember halálának okáról, körülményeiről nem beszélt. 

A netre feltöltöttek egy videófelvételt, amelyen állítólag a dorudi események láthatók:

Iránban csütörtök óta számos kormányellenes tüntetés volt, az emberek kezdetben csak az áremelkedések miatt mentek az utcára, de később politikai követeléseik is lettek. Eddig halálos áldozatai nem voltak a tüntetéseknek, bár több tucat embert őrizetbe vettek.

Az iráni Forradalmi Gárda fenyegetést intézett a tüntetőkhöz, azt üzenték, a "vasököllel" találják szembe magukat, ha a politikai zavargások folytatódnak.

Ezzel egyidőben a kormánypártiak éppen a nyolc évvel ezelőtti kormányellenes tüntetések elfojtásának évfordulójára szerveztek tüntetéseket szerte az országban. 2009-ben a nyolc hónapig tartó tüntetéseket és zavargásokat az váltotta ki, hogy abban az évben újraválasztották Mahmúd Ahmadinezsád elnököt, de reformpárti ellenfelei szerint az eredményt meghamisították a hatóságok. A zavargásokat a Forradalmi Gárda elitalakulat vezetésével elfojtották.

Trump is üzent a rezsimnek

Donald Trump amerikai elnök szombaton Twitter-üzenetében újra figyelmeztette az iráni vezetést, azt írva, hogy "az elnyomó rezsimek sohasem tartanak örökké". "Eljön majd a nap, hogy az iráni népnek választania kell. Rajtatok a világ szeme!" - folytatta. "Az egész világ tisztában van vele, hogy a jó iráni nép változást akar, és - az Egyesült Államok masszív katonai erejét leszámítva - az iráni nép az, amitől az ország vezetői a legjobban tartanak" - tette hozzá. Trump az ENSZ Közgyűlése előtti szeptember 19-i beszédének kivonataival illusztrálta üzenetét. 

A teheráni kormány visszautasította Trump szavait. "Az iráni nép tudja, hogy az amerikai tisztségviselők és Trump opportunista nyilatkozatai nem érdemelnek hitelt" - hangsúlyozta Bahram Gasszemi iráni külügyi szóvivő.

(Borítóképünk a Teheráni Egyetemnél zajlott tüntetésen készült.)

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!