szerző:
MTI

Arra kérték az iráni hatóságokat, hogy ne fojtsák vérbe a tüntetéseket.

Az Európai Unió és Nagy-Britannia felszólította Iránt hétfőn, hogy biztosítsa a tüntetéshez való jogot, illetve kezdjen párbeszédet a tüntetők követeléseiről, miközben az iráni hatóságok hozzáláttak, hogy letörjék az országban napok óta tartó tiltakozási hullámot. A csütörtökön kirobbant iráni tiltakozások néhány nap alatt a 2009-es tömegtüntetések óta legnagyobb kihívás elé állították az iszlám köztársaság rendszerét.

"Kapcsolatban állunk az iráni hatóságokkal, és elvárjuk, hogy garantálják a békés tüntetéshez és véleménynyilvánításhoz való jogot" – közölte hétfő este kiadott nyilatkozatában Federica Mogherini, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője. "Továbbra is figyelemmel fogjuk kísérni a fejleményeket" – tette hozzá az EU főképviselője.

Boris Johnson brit külügyminiszter hétfőn "értelmes vita" indítására szólította fel a teheráni rezsimet. Johnson Facebook-bejegyzésben foglalkozott az elmúlt napok fejleményeivel, hangsúlyozva, hogy "az Egyesült Királyság szorosan figyelemmel követi az iráni eseményeket". "Meggyőződésünk, hogy értelmes vitának kell kezdődnie a tüntetők által felvetett jogos és fontos témákról, és elvárjuk az iráni hatóságoktól, hogy ezt lehetővé tegyék" – hangsúlyozta a brit diplomácia vezetője. Johnson ugyanakkor minden érintett felet arra intett, hogy "tartózkodjon az erőszaktól, és tartsa be az emberi jogokkal kapcsolatos nemzetközi kötelezettségeket".

Irán számos városában hétfőn is folytatódtak a tüntetések, annak ellenére, hogy Haszan Róháni elnök arra figyelmeztetett, hogy bár az irániaknak jogukban áll bírálni a hatóságokat, a nemzet el fog bánni "a zavargókkal és törvényt megsértőkkel". "A kormány nem lesz türelmes azokkal szemben, akik kárt tesznek a közvagyonban, megsértik a közrendet és zavargást szítanak a társadalomban" – jelentette ki Róháni az állami televízióban sugárzott beszédében.

Az eddigi tüntetések és a biztonsági erőkkel vívott összecsapások halálos áldozatainak számát hivatalosan 15-re teszik Iránban, a zavargásokban egy rendőr is életét vesztette. A hatóságok megerősítették azt is, hogy a zavargások kirobbanása óta több mint 400 embert vettek őrizetbe, de közülük mintegy százat szabadon engedtek.

Róháni 2013-ban került hatalomra, annak ígéretével, hogy rendbe teszi a gazdaságot és enyhít a társadalmi feszültségeken, a magas megélhetési költségek és a 12 százalékos munkanélküliség azonban sokakban azt az érzést kelti, hogy túl lassú az előrelépés.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!