szerző:
MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Trump szerint az övé nemcsak sokkal nagyobb, de működik is.

Donald Trump amerikai elnök kedden azt állította, hogy az Egyesült Államok atomtámadás indítására szolgáló gombja "sokkal nagyobb és sokkal hatásosabb" mint az, amely Kim Dzsong Un szerint örökké az asztalán van.

"Nekem nagyobb gombom van, mint Kim Dzsong Unnak" – közölte a Twitteren Trump az észak-koreai vezető újévi köszöntőjére reagálva, amelyben a phenjani diktátor ismét azt állította, hogy Észak-Korea mostanra képessé vált az Egyesült Államok területének bármely részére csapást mérni nukleáris fegyvereivel, és ezért Amerika soha többé nem lesz képest támadást indítani országa ellen.

Trump szerint az ő íróasztalán lévő, atomfegyver bevetésére utasító nyomógomb "sokkal nagyobb és sokkal hatásosabb", mint az észak-koreai vezetőé, és az övé "működik is". Az elnök így fogalmazott: "...tájékoztatná valaki őt a kiszipolyozott és kiéheztetett rezsimjéből arról, hogy nekem is van nukleáris nyomógombom, de az enyém sokkal nagyobb és sokkal hatásosabb, mint az övé, és az én nyomógombom működik!".

Kim Dzsong Un ugyanebben az újévi beszédében jelezte azt is, hogy országa szívesen részt venne februárban Dél-Koreában megrendezésre kerülő téli olimpiai játékokon, és készen áll arra is, hogy párbeszédet kezdjen a két Korea közti feszültség enyhítéséről. Dél-Korea kedden válaszolt a phenjani nyitásra, és katonai tárgyalások megkezdését szorgalmazta, amelyet jövő héten, a két Korea határán tartandó találkozón hozhatnának tető alá.

A Trump-kormány eddig nem sokat mondott a két Korea közötti lehetséges párbeszédről, és Donald Trump kedd reggeli Twitter-bejegyzése sem szólt arról, hogy az elnök üdvözli-e a párbeszéd esetleges megkezdését. Trump egy előző, kedd reggeli mikroblog-bejegyzésben mindössze arra tért ki, hogy szerinte Kim Dzsong Un nyitása éppen a korábban elfogadott szankcióknak köszönhető.

Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete kedden délután a világszervezet székházában újságíróknak arról beszélt, hogy Washington kész további szankciókra is, ha Phenjan újabb rakétakísérleteket hajtana végre.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!