szerző:
hvg.hu

Igaz, a boltok nagyrészt üresek.

Katonák őrzik az élelmiszerüzletek bejáratát Venezuela több nagyvárosában - adta hírül a német ARD honlapja. A világ legnagyobb olajtartalékával rendelkező dél-amerikai államban alig lehet élelmiszert kapni, amit pedig lehet, annak árát az emberek többsége a világrekorder infláció miatt nem képes megfizetni. A szupermarketek elé vezényelt fegyveresek feladata nemcsak a rendfenntartás, hanem annak ellenőrzése is, hogy az üzletek betartsák az alapvető élelmiszerek árának korlátozásáról szóló rendelkezést. Az árszigor azonban nem sokat ér, helyszíni beszámolók szerint a polcok nagyrészt üresek.

A venezuelai szocializmus az olajexportból beömlő pénzre épült. Miután azonban az olaj hordónkénti ára a 2014-es 110-ről 30 dollár alá zuhant, majd 50 dollár környékén állapodott meg, a pénzt felélő Venezuelában a gazdaság 2013 óta a negyedével zsugorodott, az infláció 700 százalék körül volt, és a valuta, a bolívar elértéktelenedett. Állandósult az élelmiszer- és gyógyszerhiányA becslések szerint tavaly a lakosság háromnegyede átlagosan kilenc kilogrammot fogyott – persze nem önszántából.

Nicolás Maduro államfő és pártja eközben egyre elkeseredettebb eszközökkel tartja meg a hatalmát. Törvénytelenségeket és választási csalásokat is bevetve szorítják sarokba a parlamentben egyébként többséggel rendelkező ellenzéket, bebörtönzik annak vezető személyiségeit.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!