szerző:
MTI

Az 52 éves, német állampolgárságú férfi négy embert sebesített meg. A következő hetekben szabadulhatott volna, de közölték vele, hogy kiadják az Egyesült Államoknak, mert ott is perbe akarják fogni. Állítólag a kiadatását akarta megakadályozni a csütörtöki támadással.

Ollóval és borotvával támadt őreire egy német állampolgárságú dzsihadista csütörtökön egy észak-franciaországi börtönben. A férfi négy börtönőrt sebesített meg a Lens városához közeli Vendin-le-Vieil-i fogházban, amikor azok kinyitották a celláját – közölték francia igazságügyi források.

A párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege hivatali személy elleni terrorizmussal kapcsolatos emberölési kísérlet gyanújával indított vizsgálatot.

Az őrök könnyebb sérüléseket szenvedtek. A büntetés-végrehajtási igazgatóság tájékoztatása szerint hárman felszíni sérüléseket szenvedtek, egy ember pedig a fejbőrén sérült meg, őt kórházban ápolják. Szakszervezeti források szerint a dzsihadista Allah Akbart kiáltott minden egyes szúrásnál.

A férfit korábban azért ítélték el, mert bűnrészes volt a Dzserba szigetén 2002-ben, egy zsinagóga ellen elkövetett, 21 áldozatot követelő öngyilkos merényletben. Egyébként az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet kommunikációs hálózatának informatikai vezetője is volt. Afganisztánban kapott kiképzést, ahol robbanószerkezetek előállítását is megtanulta. Azzal is vádolják, hogy ő rendelt meg egy Réunion szigetén tervezett merényletet.  

A francia büntetés-végrehajtás szakszervezeti forrásai szerint a német állampolgárságú Christian Ganczarski a támadással akarta megakadályozni, hogy Franciaország kiadja az Egyesült Államoknak.

Az 52 éves lengyel származású német állampolgárt 2009 februárjában ítélték 18 év szabadságvesztésre a dzserbai merénylet előkészítésében való részvétele miatt, és a következő hetekben szabadulhatott volna. A szakszervezeti források szerint az elítéltet szeptember végén tájékoztatták arról, hogy ki fogják adni az Egyesült Államoknak, ahol a 2001. szeptember 11-i iszlamista merényletek előkészítésével vádolják.

"Szerintük azért követte el ezeket a támadásokat, hogy Franciaországban maradhasson börtönben" – mondta Yoan Kara, az FO szakszervezet vezetője.    

Christian Ganczarski a perében beismerte, hogy többször is járt Afganisztánban, ahol találkozott Oszama bin Ladennel, de tagadta, hogy részt vett merényletek előkészítésében.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!