szerző:
hvg.hu

Tagadja Donald Trump, hogy "pöcegödör" szóval illette volna az Egyesült Államokba érkező bevándorlók szülőhazáit. Az elnök elismerte, hogy kemény szófordulattal élt, de állítása szerint az ominózus kifejezés nem szerepelt benne.

Világszerte éles visszhangott váltott ki Donald Trump törvényhozókkal folytatott vitája során tett kijelentése, amikor "pöcegödör országoknak" nevezte az USA-ba érkező haiti, salvadori, illetve afrikai bevándorlók szülőhazáit.

Az amerikai sajtó az egyik tanácskozáson jelenlévő szenátorra hivatkozva közölte, hogy Trump egészen pontosan azt mondta,

Miért mindenki a szarfészek országokból jön hozzánk?

A hírek szerint a beszédből egyértelműen lejött, hogy Trump kikre is célzott, ugyanis éppen a természeti katasztrófák elől Haitiból és Salvadorból érkezőknek átmenetileg megadott tartózkodási engedély visszavonásáról tanácskozott.

Ehhez képest friss hír, hogy Trump most azt állítja, nem mondott ilyet.

Hivatalos Twitter-oldalán közölte, nem így fogalmazott, noha azt elismerte, hogy kemény szóhasználattal élt.

Még később újabb bejegyést tett közzé, amelyben arról írt, hogy állítása szerinte soha nem mondott semmilyen degradálót Haitira. "Nyilvánvalóan nagyon szegény ország", írta, majd hozzátette, szerinte csodálatos kapcsolatot ápol velük. Azt is írta, hogy a jövőbeni találkozók során hangfelvételt kellene készíteni, "mert sajnos nincs bizalom".

Az ENSZ egyik tisztviselője szerint a pöcegödrözéssel Trump rasszista megjegyzéseket tett, amivel "az emberiség legrosszabb oldalának ajtaját" nyitotta meg.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Világ

Trump kamu indokkal mondta le londoni látogatását

Törölte az év elejére tervezett, londoni látogatását Donald Trump amerikai elnök arra hivatkozva, hogy csalódott, amiért az elődje, Barack Obama vezette kormányzat "bagóért" adta el az Egyesült Államok nagykövetségének előző épületét a brit fővárosban. Ez így nem igaz, és a háttérben lehet jó pár más ok is, amit Trump persze nem tartott szükségesnek felidézni.

hvg.hu Világ

Trump pöcegödörnek nevezte a bevándorlók hazáját

Az amerikai elnök "pöcegödör országoknak" nevezte az Egyesült Államokba érkező haiti, salvadori és afrikai bevándorlók szülőhazáit, miközben törvényhozókkal vitatkozott csütörtökön a Fehér Házban a bevándorlásról.