szerző:
hvg.hu

Nem könnyű királynőnek lenni, II. Erzsébet ezt már a koronázása napján megtapasztalta.

Az angol királynő szinte soha nem nyilatkozik a médiának, ezért is különleges alkalom, hogy ezúttal a BBC-nek interjút adott – a brit állami tévé egy egyórás dokumentumfilmet forgatott róla. A teljes műsor még nem került adásba, az viszont már kiderült, hogy a királynő részletesen elmesélte, valójában mennyire nehéz feladat egy koronázást kibírni.

Elmesélte: amikor 27 éves korában megkoronázták, nem merte megmozdítani a fejét, mert ha megtette volna, azonnal eltörte volna a nyakát. A korona annyira nehéz a rajta lévő drágakövektől, hogy a királynő még csak le sem nézhetett a papírjaira, miközben a koronázási beszédet tartotta. (Az angol protokoll szerint több korona is van, így amikor más rendezvényeken kell a királynőnek koronában megjelennie, ennyit azért nem kell szenvednie.)

Az is elárulta, hogy a koronázási ruhákban szinte lehetetlen volt megtennie egy lépést is. Ezt szó szerint értette: volt olyan pillanata a ceremóniának, amikor hiába kellett volna mennie, nem tudott megmozdulni, annyira nehéz volt a ruhája.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!