szerző:
hvg.hu

Az eddigi eredmények alapján még kétséges, ki lesz a következő cseh elnök.

A mostani elnök, Milos Zeman nyerte a cseh elnökválasztás első fordulóját, de még nincs oka a nagy ünneplésre. A cseh választás első köre két napon át tart, ma délután kettőkor zárták az urnákat, így késő délutánra már pontos eredményt is ismerhetünk. Az eddigi részeredmények alapján már ki is lehetett hirdetni: Zeman nyert, de nem kapjt meg a szavazatok felét, így második fordulót kell tartani.

Nyolcvan százalékos feldolgozottságnál Zeman 40 százalékkal vezet, a második helyen Jiri Drahos, a Cseh Tudományos Akadémia előző elnöke áll 26 százalékkal. Az egy pillanatig sem volt kérdés, hogy az első fordulót Zeman fogja nyerni, a választás viszont azon fog eldőlni, hogy ha lesz második kör, akkor a főleg városi, EU-barát szavazók lesznek-e annyian, hogy leváltsák őt.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!