szerző:
hvg.hu

Az eddigi eredmények alapján még kétséges, ki lesz a következő cseh elnök.

A mostani elnök, Milos Zeman nyerte a cseh elnökválasztás első fordulóját, de még nincs oka a nagy ünneplésre. A cseh választás első köre két napon át tart, ma délután kettőkor zárták az urnákat, így késő délutánra már pontos eredményt is ismerhetünk. Az eddigi részeredmények alapján már ki is lehetett hirdetni: Zeman nyert, de nem kapjt meg a szavazatok felét, így második fordulót kell tartani.

Nyolcvan százalékos feldolgozottságnál Zeman 40 százalékkal vezet, a második helyen Jiri Drahos, a Cseh Tudományos Akadémia előző elnöke áll 26 százalékkal. Az egy pillanatig sem volt kérdés, hogy az első fordulót Zeman fogja nyerni, a választás viszont azon fog eldőlni, hogy ha lesz második kör, akkor a főleg városi, EU-barát szavazók lesznek-e annyian, hogy leváltsák őt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!