szerző:
hvg.hu

Az észak-koreai diktátor évekig tanult egy svájci állami iskolában.

Szerette a kosárlabdát és jó humora volt – így emlékeznek Kim Dzsong Un észak-koreai diktátorra egykori iskolatársai, akikkel Svájcban együtt tanult. Azt már eddig is tudni lehetett, hogy a kommunista vezető Svájcban járt iskolába, az amerikai Daily Beast pedig most megkereste néhány volt iskolatársát, hogy megtudja, milyen volt fiatalnak a jelenlegi diktátor.

Kim Dzsong Un Svájcban a német nyelvű Liebefeld-Steinhölzli állami iskolába járt a Bern melletti Koeniz városkában a kilencvenes évek végén, de osztálytársai csak Pak Un néven ismerték. Nekik azt mondták, hogy Kim Dzsong Il észak-korai vezető fia csak egy nagykövetségi dolgozó gyermeke, ezért nem részesült külön elbánásban.

Bár maga Kim Dzsong Ung egyszer elmondta egy fiúnak, hogy ki is ő valójában, azt hitték, hogy viccel, vagy csak kitalálja. "Jó barát volt, sokat mulattunk együtt. Jó gyerek volt, sokan szerették" – mesélte egy régi barátja, aki most egy berni étteremben szakács. Elmondása szerint Kim Dzsong Un nagyon szerette a kosárlabdát, és sokat is játszott, sőt bár nem volt magas és kicsit túlsúlyosnak is számított, jól is kosarazott.

A volt iskolatársak beszámolói szerint "Pak Un"-nak rengeteg Nike-cipője volt, rajongott a Chicago Bullsért és Michael Jordanért, és nagyon jó humora volt, mindenkivel jól kijött. Az iskolában a politika egyébként is tabunak számított, a gyerekek inkább a fociról vitatkoztak. Kim Dzsong Un emellett utált veszíteni, és nagyon fontos volt neki, hogy mindig ő győzzön.

Kim Dzsong Un bátyja, Kim Dzsong Csol, és a húga, Kim Jo Dzsong is Bern-környéki német nyelvű iskolákban tanultak, míg idősebb féltestvérük, a tavaly meggyilkolt Kim Dzsong Nam Moszkvában és francia-Svájcban, Genfben.

Tavaly Kim Dzsong Un nagynénje, az Amerikában élő Ko Jong Szuk a Washington Postnak elmondta, ő és a férje vigyáztak a Kim-gyerekekre Svájcban, ahova Kim Dzsong Csol 1992-ben érkezett, Kim Dzsong Un pedig 1996-ban, 12 éves korában. A házaspár úgy csinált, mintha saját gyerekeiket nevelnék, az iskolai szünetekben a svájci Alpokba jártak síelni és a francia és olasz tengerpartra nyaralni. Kim Dzsong Un gyakran hazavitte barátait, akikkel legóztak, a nagynéni pedig sütivel kínálta őket. A nagynéni akkor azt is elmesélte, hogy Kim Dzsong Un nem volt rossz gyerek, de indulatos volt és türelmetlen, ha pedig valaki leszidta, akkor nem beszélt vissza, de más módszerekkel tiltakozott, például éhségsztrájkba kezdett.

Kim Dzsong Un végül 2000-ben eltűnt az osztályból az iskolai év közepén, és visszatért Észak-Koreába, ahol 2011-ben végül átvette apja helyét az ország vezetésében.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!