szerző:
MTI

Andrej Babis kormány nem kapott bizalmat a keddi szavazáson a cseh parlament alsóházában, szerdán ezért benyújtották a lemondásukat.

Lemondott szerdán az Andrej Babis vezette cseh kisebbségi kormány, amely egy nappal korábban nem kapott bizalmat a parlamentben.

Babis a kormány ülése utáni sajtótájékoztatón azt mondta: személyes találkozót kért Milos Zeman államfőtől, hogy hivatalosan átadja neki a lemondólevelüket.

Zeman várhatóan elfogadja a kormány lemondását, és az új megalakulásáig ügyvezetői teendőkkel bízza meg a kabinetet.

A keddi bizalmi szavazás eredménye várható volt, mert a kormányzó ANO mozgalmon kívül a másik nyolc parlamenti párt már korábban bejelentette, hogy nem fogják támogatni a kormányt.

A szavazáson résztvevő 195 képviselő közül 78-an támogatták a kormány programnyilatkozatát, míg 117-en ellene szavaztak. Andrej Babis kormányfő már a múlt héten közölte: ha a kabinet nem kap bizalmat szerdán, január 17-én benyújtja lemondását.

A tavaly októberi képviselőházi választást az ANO mozgalom nyerte, és 78 mandátumot szerzett a parlamenti alsóházban. A kormányalakítási tárgyalások folyamán egyetlen párt sem akart kormánykoalícióra lépni vele, ezért Andrej Babis, a mozgalom elnöke decemberben kisebbségi kormányt alakított.

Az elutasítás legfőbb oka, hogy Andrej Babis ellen büntetőjogi eljárást folytat a cseh rendőrség az uniós támogatásokkal való visszaélés gyanúja miatt. Babis jelezte: saját maga fogja kérni az alsóházat, hogy szavazza meg képviselői mentelmi jogának felfüggesztését.  

Milos Zeman köztársasági elnök már a múlt héten bejelentette, hogy a második kormányalakítási kísérlettel is Andrej Babist bízza meg. Ezúttal azonban kormányfővé csak azután nevezi ki, hogy Babis biztosítja kormánya számára a parlamenti alsóház többségének támogatását.

A hatályos szabályok szerint Csehországban három kormányalakítási kísérletre van lehetőség, az első kettőre az államfő, a harmadikra pedig a képviselőház elnöke ad megbízatást.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!