szerző:
MTI

Kisbusszal érkező, fegyveres álarcosok rabolták el hétfőn az egykori grúz elnököt, akit egy charterjárattal később Kijevből Lengyelországba vittek.

Őrizetbe vették és Ukrajnából Lengyelországba vitték hétfőn Miheil Szaakasvilit, az ukrán állampolgárságától megfosztott volt odesszai kormányzót, egykori georgiai elnököt - közölték az ukrán hatóságok. A lengyel határőrség közleményben adta hírül, hogy Szaakasvili megérkezett Lengyelországba. "Ez a személy jogellenesen tartózkodott ukrán területen, és visszaszállították abba az országba, ahonnan az ukrán törvényt megsértve megérkezett" - jelentette be közleményben a határőrség.

Előzőleg a tsn.ua ukrán hírportál meg nem nevezett forrásra hivatkozva azt írta, hogy a politikust hétfő délután egy charterjárattal Kijevből Lengyelországba vitték. Jurij Birjukov, az ukrán elnök tanácsadója, a védelmi miniszter munkatársa Facebook-oldalán megerősítette, hogy Szaakasvili már "elrepült" az országból - írta az Interfax-Ukraina ukrán hírügynökség. 

A lengyel határőrség (SG) közleményben jelentette be, hogy "figyelembe véve azt a tényt, hogy Miheil Szaakasvili az Európai Unió egyik tagországa állampolgárának a férje, az ukrán fél kérvényét (a befogadásról) pozitívan bírálták el". A közlemény szerint az ukrán állami migrációs szolgálat fordult a volt grúz elnök visszafogadására vonatkozó kéréssel a lengyel határőrség parancsnokságához. 

Szaakasvili telefonon adott interjút az őt kérdező újságíróknak. Azt mondta, megkötözték a kezét, a szemeit letakarták, úgy szállították el elrablói. "Az engem érintő büntetőügy hazugság, Putyin, Poroshenko és Ivanishvili meg akarnak tőlem szabadulni" - fogalmazott Szaakasvili.

A Petro Porosenko ukrán elnököt korrupcióval vádoló politikust hétfőn az általa alapított Új Erők Mozgalma párt kijevi irodája melletti étteremben hétfőn álarcos férfiak elfogták, majd egy kisteherautóval elszállították.

A 49 éves politikus kezdetben Petro Porosenko ukrán elnök szövetségese volt, majd ádáz ellenfele lett. Júliusban Porosenko megfosztotta ukrán állampolgárságától, amelyet 2015-ben adományozott neki.

Szeptember 10-én Szaakasvili több száz híve támogatásával erővel tört át a határőrökön a lengyel-ukrán határon. A bíróság február 5-én utasította el a menedékjog elutasítására vonatkozó döntés elleni fellebbezését. 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!