szerző:
MTI / hvg.hu

A 75 éves Jacob Zuma 2009 óta volt hatalmon, második mandátuma 2019 járt volna le.

Lemondásra szólította fel a dél-afrikai elnököt, Jacob Zumát pártja, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) vezetősége kedden. A BBC beszámolója szerint Zuma elfogadta az ultimátumot, de csak az elkövetkező három-hat hónap múlva távozik tisztségéből.

A kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus végrehajtó bizottságának maratoni hosszú, nyolcórás ülésén 48 órát adtak a korrupciós botrányok sorozatába keveredett politikusnak, hogy lemondjon. Miután azonban erre a hírek szerint nem mutatkozott hajlandónak, további tanácskozás után a párt vezetése a visszahívás mellett döntött – jelentette az ANC egyik vezető személyiségére hivatkozva a Reuters hírügynökség és a helyi sajtó. Zuma később beleegyezett a lemondásba.

A 75 éves Zuma 2009-től volt elnök, második mandátuma 2019-ben járt volna le.

A Dél-afrikai Köztársaság sajtója már január vége felé arról adott hírt, hogy az ANC lemondásra kényszerítené Zumát, akit a párt élén decemberben Cyril Ramaphosa alelnök váltott. Az ANC akkor nem vallott színt, közleményében csak annyit írt, hogy "határozottan és eltökélten igyekszik helyreállítani a bizalmat a nép és a mozgalom között".

A BBC azt írja, Zuma elnöksége folyamatosan korrupciós botrányoktól volt hangos, igaz, teszik hozzá, ezt az idős államfő mindig vehemensen tagadta. Annak ellenére, hogy 2016-ban a dél-afrikai legfelsőbb bíróság elmarasztalta őt, miután az otthonára költött állami pénzeket végül nem tudta visszafizetni. A BBC emlékeztet, Zumát csak tavaly 18 vádpontban találták bűnösnek, egyebek mellett korrupció, zsarolás, és pénzmosás vádjában. Zumát ezen kívül hírbe hozták a híres indiai Gupta családdal is, akik állítólag – vélhetően pénzért cserébe – befolyásolták a kormányzat működését. Az állításokat Zuma és Guptáék is tagadták.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Kontúr

Jacob Zuma: dél-afrikai népvezér zavaros múlttal

Visszatérhet a politikai süllyesztőből, és a Dél-Afrikát az apartheid rezsim 1994-es vége óta irányító Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) eddigi legsúlyosabb válságát robbanthatja ki Jacob Gedleyihlekisa Zuma. Több szavazatra számíthat ugyanis az ANC pártelnöki posztjáért a december végi kongresszuson, mint a harmadszor induló államfő, Thabo Mbeki.