szerző:
MTI

A segélyszervezet munkatársai állítólag szexpartykat rendeztek Haitin és Csádban, illetve egyikük egy tizenéves önkéntest zaklatott.

Tovább terebélyesedett az Oxfam körüli szexbotrány, miután a nemzetközi humanitárius segélyszervezet egyik volt magas rangú tisztségviselője kedden azt mondta, hogy korábbi főnökei nem vették komolyan aggályait egyes munkatársak szexuális visszaélései miatt.

Helen Evans nyilatkozata csak tovább mélyítette a botrányt Nagy-Britannia egyik legismertebb segélyszervezete körül, amelynek helyettes vezetője már előző nap lemondott, miután egyes hírek szerint az Oxfam egyes munkatársai szexpartykat rendeztek Haitin és Csádban.

Evans, aki 2012 és 2015 között volt megbízva az Oxfam munkatársai ellen felhozott vádak kivizsgálásával, a brit 4-es csatornának azt mondta kedden: a többi között olyan szexuális visszaélésekről jutottak el jelentések hozzá, hogy nőket kényszerítettek szexre, ehhez kötve a segély megadását. Egy másik bejelentés arról szólt, hogy a szervezet egyik munkatársa egy tizenéves önkéntest zaklatott az Oxfam adományokat osztó egyik nagy-britanniai üzletében.

Jovenel Moise haiti elnök kedden a 2010-es földrengés után a karibi országba érkezett segélyszervezet munkatársainak állítólagos magatartását az alapvető emberi méltóság megsértésének nevezte. "Nincs szégyenletesebb annál, hogy szexuális ragadozó kihasználja egy katasztrófa ürügyén a gyengéket a legkiszolgáltatottabb perceikben" – mondta.

A The Times című konzervatív brit napilap pénteken arról számolt be, hogy az Oxfam egyes munkatársai örömlányokkal szexpartykat tartottak 2011-ben Haitin, miközben a pusztító földrengés következményeit elhárítani hivatott humanitárius erőfeszítések zajlottak.

A The Observer című baloldali brit lap pedig vasárnap arról írt, hogy 2006-ban ismételten prostituáltakat hívtak a csádi Oxfam-csapat szállására.

Napközben ráadásul őrizetbe vették Guatemalában az Oxfam nemzetközi ernyőszervezetének vezetőjét, Juan Alberto Fuentest, igaz nem a segélyszervezetnél végzett munkájával, hanem egy korrupciós vizsgálattal összefüggésben.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!