szerző:
MTI

Az érintetteket perben lázadással, a közrend megsértésével, az államhatalom elleni támadásokkal és anyagi károkozással vádolják.

Halálbüntetés kiszabását követeli az olajban gazdag közép-afrikai Egyenlítői-Guinea ügyészsége 147 ellenzéki ellen - közölte szerdán Fabian Nsue, a gyanúsítottak ügyvédje.

A jogász szerint védenceit a Mongomo városának büntetőbíróságán zajló perben lázadással, a közrend megsértésével, az államhatalom elleni támadásokkal és anyagi károkozással vádolják. Mint mondta, a főügyész ezért a legsúlyosabb büntetést követelte.

Értesülések szerint a gyanúsítottak között van Egyenlítői-Guinea legfontosabb ellenzéki pártjának, a Ciudadanos por la Innovaciónnak (CI) több vezető tagja is. A párt azt vetette a malabói vezetés szemére, hogy a fogva tartott ellenzékieket brutálisan megkínozták, s ezért mintegy harmincan nem voltak képesek megjelenni a tárgyaláson.

Januárban a fogva tartott CI-politikus, Ebbe Ela meghalt a fogságban. Pártja állítása szerint a kegyetlen kínzások következtében.

Az ellenzékiekkel szemben folytatott per messze a fővárostól, Malabótól zajlik az országát 1979 óta vasmarokkal irányító Teodoro Obiang Nguema fellegvárának számító Mongomóban.

A kormány közlése szerint decemberben sikerült meghiúsítani egy hatalomátvételi kísérletet, amelyet külföldi zsoldosok terveztek, hogy ellenzéki csoportokat juttassanak hatalomra.

Az Európai Unió a múlt héten a közép-afrikai kisállam emberi jogi helyzetének jelentős romlását sérelmezte.

A korábbi spanyol gyarmat Afrika legnagyobb olajkitermelőjének számít délre a Szaharától. Az ország 1,2 millió lakosának túlnyomó többsége szegénységben él. A novemberben rendezett törvényhozási választásokon Obiang pártjának a szavazatok 92 százalékát sikerült megszereznie, elnyerve ezzel minden helyet a felsőházban, és mindössze egy helyet hagyva az ellenzéknek az alsóházban.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!