szerző:
MTI

A volt grúz elnököt és volt odesszai kormányzót Lengyelországba toloncolták hétfőn, ahol elmondása szerint nagyon szívélyesen fogadták.

Lengyelországból Hollandiába utazik szerdán Miheil Szaakasvili, az ukrán állampolgárságától megfosztott volt odesszai kormányzó, egykori grúz elnök, aki terveiről a Rusztavi-2 nevű grúz tévének nyilatkozott.

Azt mondta, hogy Hollandiából indulva bejárja Európát. Tervbe vett találkozói vannak Belgiumban, Németországban, Franciaországban és Lengyelországban.

Ismét élesen bírálta a kijevi és tbiliszi hatóságokat. Közölte, hogy folytatja harcát az ukrajnai és grúz hatalomváltás kivívásáért.

A politikust hétfőn Ukrajnából kitoloncolták Lengyelországba. Azt mondta, hogy Varsóban nagyon szívélyesen fogadták, és állami védelemben részesítették.

Szaakasvili kilenc éven át, 2013-ig volt Grúzia elnöke, majd a Viktor Janukovics oroszbarát elnököt megbuktató 2014-es népfelkelés után Ukrajnában telepedett le, felvette az ukrán állampolgárságot, és 2015-2016-ban Petro Porosenko szövetségeseként Odessza megye kormányzója volt, amíg össze nem különbözött az ukrán elnökkel, és meg nem fosztották állampolgárságától. Mivel korábban grúz állampolgárságától is megfosztották, jelenleg hontalan.

Szaakasvilit az ukrán főügyészség hivatalosan azzal gyanúsítja, hogy erőszakos hatalomátvételre készült az országban, együttműködve az Oroszországba menekült Janukovics környezetével.