szerző:
MTI

Az afgán születésű, amerikai állampolgár Ahmad Khan Rahimit a saját apja is terroristának nevezte.

Kétszeres életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték Ahmad Khan Rahimit, a kuktás robbantóként elhíresült terroristát.

Az afgán születésű amerikai állampolgár 2016 szeptemberében kuktákból eszkábált robbanószerkezeteket helyezett el Manhattanben és Manhattan mellett, New Jersey-ben. Két szerkezet felrobbant, a harmadik nem. Több mint harmincan sebesültek meg, halott nem volt.

A New Jerseyben élő, 30 éves férfit a merénylet után két nappal fogta el a rendőrség. A tárgyaláson azt állította, hogy "nem táplál gyűlöletet senki iránt", de nem kért bocsánatot és tettét nem magyarázta meg. Az ügyészek kifejtették, hogy a per során semmiféle megbánást nem tanúsított, sőt a börtönben több társát is az Iszlám Állam támogatására akarta rábírni.

Rahimit 2017 októberében valamennyi vádpontban, köztük tömegpusztító fegyverek alkalmazásában bűnösnek mondták ki. Richard Berman szövetségi bíró kedden este két életfogytig tartó, valamint további 30 éves börtönbüntetést szabott ki rá. Ezen kívül több mint 562 ezer dolláros kártérítés megfizetését rendelte el a sebesültek javára.

Az elítélt édesapja, aki már két évvel korábban jelentette a Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI) a fiával kapcsolatos gyanúját, az NBC-nek adott interjújában terroristának nevezte a fiát.

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója kedden este közleményt adott ki, amelyben azt írta: "igazságot szolgáltattak". A demokrata párti politikus hozzátette: az ítélet nem enyhíti ugyan a New York-iak fájdalmát és szenvedéseit, de "erőteljesen üzeni, hogy nem viseltetünk türelemmel azok iránt, akik félelmet, gyűlöletet és erőszakot szítanak".

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!