szerző:
MTI

Menesztette vezetőjét, Henry Boltont az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP).

Az unióellenes párt elnökére hetek óta nyomás nehezedett, hogy mondjon le, miután barátnője fajgyűlölő üzeneteket posztolt Harry herceg mennyasszonyával kapcsolatban. Jo Marney üzeneteit a The Daily News című napilap ismertette a múlt hónapban. Az egyik üzenetben Marney azt írta Meghan Markle-ről, aki fekete anyától és fehér apától származik, hogy "beszennyezi" a királyi családot. Egy másik üzenetben pedig megjegyezte, hogy nem létesítene szexuális kapcsolatot "négerrel", mert azok "csúnyák".

Az 54 éves Bolton röviddel a napilapban megjelent leleplezés után bejelentette, hogy szakít a 25 éves Marney-val. A párt végrehajtó bizottsága a múlt héten egyhangúlag támogatta a Bolton elleni bizalmatlansági szavazást. A párt szombati birminghami rendkívüli kongresszusán jelen lévő küldöttek 867-500 arányban szavaztak a pártvezető menesztése mellett. 

A UKIP sikeresen kapmányolt 2016 júniusában Nagy-Britanniának az Európai Unióból való távozásáról tartott népszavazás érdekében. A Brexit-szavazás után azonban lemondott Nigel Farage, a párt vezetője, aki a tavalyi előrehozott parlamenti választásokon mindössze kétszázaléknyi szavazatot kapott. Bolton szeptemberben lett a párt negyedik elnöke. A pártot a 90 napon belül sorra kerülő tisztújításig Gerard Batten európai parlamenti képviselő, a párt volt Brexit-szóvivője vezeti.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!