szerző:
MTI

Menesztette vezetőjét, Henry Boltont az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP).

Az unióellenes párt elnökére hetek óta nyomás nehezedett, hogy mondjon le, miután barátnője fajgyűlölő üzeneteket posztolt Harry herceg mennyasszonyával kapcsolatban. Jo Marney üzeneteit a The Daily News című napilap ismertette a múlt hónapban. Az egyik üzenetben Marney azt írta Meghan Markle-ről, aki fekete anyától és fehér apától származik, hogy "beszennyezi" a királyi családot. Egy másik üzenetben pedig megjegyezte, hogy nem létesítene szexuális kapcsolatot "négerrel", mert azok "csúnyák".

Az 54 éves Bolton röviddel a napilapban megjelent leleplezés után bejelentette, hogy szakít a 25 éves Marney-val. A párt végrehajtó bizottsága a múlt héten egyhangúlag támogatta a Bolton elleni bizalmatlansági szavazást. A párt szombati birminghami rendkívüli kongresszusán jelen lévő küldöttek 867-500 arányban szavaztak a pártvezető menesztése mellett. 

A UKIP sikeresen kapmányolt 2016 júniusában Nagy-Britanniának az Európai Unióból való távozásáról tartott népszavazás érdekében. A Brexit-szavazás után azonban lemondott Nigel Farage, a párt vezetője, aki a tavalyi előrehozott parlamenti választásokon mindössze kétszázaléknyi szavazatot kapott. Bolton szeptemberben lett a párt negyedik elnöke. A pártot a 90 napon belül sorra kerülő tisztújításig Gerard Batten európai parlamenti képviselő, a párt volt Brexit-szóvivője vezeti.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!