szerző:
MTI

A szlovák államfő szerint a visegrádi országok "egyes politikusai" belpolitikai céljaik érdekében megkérdőjelezik az Európai Unió szerepét.

A szlovák államfő szerint a visegrádi csoportot alkotó országok (Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Csehország) "egyes politikusai" saját belpolitikai céljaik érdekében megkérdőjelezik az Európai Unió szerepét.

Andrej Kiska konkrét neveket nem említett, amikor erről beszélt hétfőn Bécsben az osztrák elnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján, de azt nyomatékosan kiemelte, hogy Szlovákia magát egyértelműen az Európai Unióhoz és a NATO-hoz tartozó országnak vallja.

Alexander Van der Bellen osztrák államfő hangsúlyozta: szlovák kollégájával együtt Európa-párti nézeteket vall. Mindkét elnök kiemelte, hogy a migrációhoz és az éghajlatváltozáshoz hasonló, komoly kihívásokat csak közösen lehet megoldani. "Európa nem a probléma, hanem a megoldás" – fogalmazott Kiska, hozzátéve, hogy a V4-csoport egyes politikusai belpolitikai céljaik érdekében megsértik ezt a közös álláspontot.

A kétoldalú kapcsolatokat illetően a szlovák elnök kiemelte, hogy osztrák kollégája olyan személy, akivel mindenben egyeznek az értékeik. Van der Bellen is arról beszélt, hogy minden alkalommal nagy öröm számára Kiskával eszmét cserélni. Az osztrák államfő szerint a két ország kapcsolatai kiválóak, vitás ügyeket szinte "nagyítóval kell keresni".

Nézeteltérés talán csak az atomenergia, illetve az Ausztriában dolgozó külföldiek gyermekei után fizetett szociális juttatások tervezett csökkentése terén lehet. Utóbbi kérdés kapcsán Kiska leszögezte: "igazságtalannak" tartja, hogy az Ausztriában dolgozók külföldön élő gyerekei utáni juttatásokat az új osztrák kormány a helyi megélhetési költségekhez akarja igazítani. "Ez az intézkedés nem fogja javítani az országok közötti kapcsolatokat" – tette hozzá a szlovák államfő.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!