szerző:
hvg.hu

Az orosz közösségi oldalakon terjednek azok a listák, amelyek az ellenzéki pártok szentpétervári aktivistáinak nevét és címét tartalmazzák. A névsorban szereplők közül többeket összevertek az utóbbi napokban.

Putyin örök?
Akár lefutottnak is tekinthető a március 18-i oroszországi elnökválasztás, hiszen aligha kétséges Vlagyimir Putyin győzelme. Ám mégis érdemes figyelni az eseményeket: a Kreml korábban kezdte, és tovább jutott a Magyarországnál az illiberális demokrácia megteremtésében. Ilyen egy választás, ha egy kézben van a politikai hatalom, a média, a gazdaság, és az igazságszolgáltatás.
Friss cikkek a témában

Az aktivisták adatait és fényképét egy „Különleges emberek galériája” nevű internetes oldal tette közzé, s a listán szereplők közül az utóbbi napokban négy embert vertek meg ismeretlen tettesek. A legutóbbi támadást hétfőn hajtották végre, az áldozat súlyos sérülésekkel került kórházba. Borisz Visnyevszkij szentpétervári ellenzéki városi képviselő szerint a névsor közzé tételével meg akarják félemlíteni az ellenzéket a március 18-ai elnökválasztás előtt.  „Az adatokat közzé tévők súlyosan megsértik a személyiségi jogokat, s bár kértem az ügy kivizsgálását, nem vagyok biztos abban, hogy a hatóságok lépni fognak, hiszen hasonló esetekben korábban is tétlenek maradtak” – írta Visnyevszkij a Novaja Gazeta című moszkvai lapban megjelent írásában.

Az ellenzéki politikus szerint a hasonló korábbi támadások Vlagyimir Putyin egyik bizalmasához, az „államfő szakácsaként” ismert Jevgenyij Prigozsinhoz voltak köthetőek. „Nem állítom, hogy most is ő van a háttérben, ám ez a fekete lista ugyanazt a mocskos feladatot látja el, mint a korábbi hasonló kezdeményezések” – hangsúlyozta Visnyevszkij.   

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!