szerző:
Domány András

Angela Merkel egyik miniszterjelöltjének esete is mutatja, mennyire mást jelent Németországban az, hogy "jobboldali keresztény konzervatív". Vélemény.

Angela Merkel okos politikus: párton belüli ellenfeleit bevonja a kormányba, mert belülről nehezebb kritizálniuk őt. Így, ha létrejön az új nagykoalíció a szociáldemokratákkal, a CDU-nak járó egészségügyi miniszteri tisztséget Jens Spahn eddigi pénzügyi államtitkár tölti majd be. Közgazdász, politológus, de foglalkozott egészségpolitikával is. Még csak 38 éves, de 16 éve képviselő, a párt elnökségének tagja.

Általában a kancellár jobboldali ellenfelei közé sorolják, egyebek közt azért, mert szigorúbb bevándorláspolitikát követelt, és korlátozná a kettős állampolgárságot. Az arab világból érkezőktől nem csak azért tart, mert szerinte miattuk nő a bűnözés, hanem azért is, mert úgy látja: nőellenes, antiszemita, homofób nézeteket terjesztenek. Miniszteri előléptetése gesztus a CDU jobbszárnyának.

Jens Spahn konzervatív kereszténydemokrata. Hívő katolikus, boldog házasságban él. Essen szintén CDU-párti főpolgármestere személyesen eskette össze a párjával. A párja újságíró. Danielnek hívják.

Elképzelem, milyen képet vágnak a mi „konzervatív kereszténydemokratáink”, ha ezt megtudják. Akik csak sablonokban képesek gondolkodni, azok soha nem fogják megérteni a világot.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!