szerző:
MTI

A macedón miniszterelnök arra számít, hogy a görögök találnak számukra megfelelőt a javaslatok között. A macedón alkotmány megváltoztatására vonatkozó görög kérést egyelőre nyitva hagyták.

Négy javaslatot terjesztett elő Macedónia az évtizedes görög-macedón földrajzinév-vita megoldásához – közölte Zoran Zaev macedón miniszterelnök kedden Londonban.

A két ország között egyetértés van abban, hogy fel kell gyorsítani a tárgyalásokat a viszály megoldása érdekében, mert ez hátráltatja Macedónia NATO- és EU-csatlakozási törekvéseit.

Görögország mindkét szervezet valamennyi tagországához hasonlóan vétójoggal rendelkezik az új tagok felvételénél, és kifogásolja a Macedónia elnevezést, arra hivatkozva, hogy az, valamint a macedón alkotmány egyes cikkei rejtett területi követeléseket tartalmazhatnak Görögország hasonló nevű északi tartománya iránt.

Macedónia reméli, hogy a vitát sikerül időben rendezni az EU júniusi, illetve a NATO júliusi csúcstalálkozója előtt, ezért négy javaslatot is tett az ország új nevére, melyekből a görögök kiválaszthatják a számukra legmegfelelőbbet.

A javasolt nevek: Észak-Macedónia Köztársaság, Felső-Macedónia Köztársaság, Vardar Macedónia Köztársaság, illetve Macedónia Köztársaság (Szkopje) – mondta Zoran Zaev a Reuters brit hírügynökségnek a Londonban tartott nyugat-balkáni csúcstalálkozó után.

Úgy vélte, hogy a görögök ezek valamelyikét el fogják fogadni. Az a kérdés viszont, hogy szükség van-e a macedón alkotmány megváltoztatására, egyelőre nyitva maradt – tette hozzá. A görögök az elmúlt hónapokban kérték a változtatást.

A két külügyminiszter további tárgyalásokat fog tartani, és Zaev is tervez egy találkozót márciusban Alekszisz Ciprasz görög kormányfővel.

Ha sikerül megállapodásra jutni a vitában, Macedónia népszavazást fog tartani a névváltoztatásról.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Németh András Világ

Történelmi kompromisszum után kaphat új nevet Macedónia

Megoldódni látszik Macedónia és Görögország 27 éves névvitája, így elhárulhat a macedón EU-tagság megadásának fő akadálya. Az unió nem zárja ki a többi nyugat-balkáni állam felvételét sem, amivel újabb szabadságharcosok csatlakozhatnak.