szerző:
hvg.hu

Vlagyimir Putyin orosz államfő szinte állandó kihívója, Vlagyimir Zsirinovszkij azt ígérte, ha ő diadalmaskodik a március 18-ai elnökválasztáson, brutális diktatúrát fog bevezetni a világ legnagyobb országában. Zsirinovszkij a káromkodásban is jó.

Putyin örök?
Akár lefutottnak is tekinthető a március 18-i oroszországi elnökválasztás, hiszen aligha kétséges Vlagyimir Putyin győzelme. Ám mégis érdemes figyelni az eseményeket: a Kreml korábban kezdte, és tovább jutott a Magyarországnál az illiberális demokrácia megteremtésében. Ilyen egy választás, ha egy kézben van a politikai hatalom, a média, a gazdaság, és az igazságszolgáltatás.
Friss cikkek a témában
„Meg fogom büntetni az összes tolvaj oligarchát. Ezt viszont nem lehet megvalósítani egy demokráciában, ezért brutális diktatúrát fogok bevezetni” – mondta a csak nevében Liberális Demokrata Párt (LDPR) alapítója, és államfőjelöltje. A közvélemény-kutatások szerint a Zsirinovszkij-féle diktatúrára kicsi az esély, míg Putyin toronymagasan vezeti a népszerűségi listát, az LDPR-jelöltre a megkérdezettek 6-7 százaléka voksolna. Elemzők szerint Zsirinovszkij nem is azért tesz bombasztikus kijelentéseket, mert meg akarja nyerni a választást, inkább az a célja, hogy felrázza a választók voksolási kedvét.

A Kreml ugyanis attól tart, alacsony lesz a részvételi arány, s ez csökkenti az 1999 óta kormányfőként vagy elnökként folyamatosan hatalmon lévő 65 éves Putyin legitimitását. Zsirinovszkij, aki hivatalosan egy ellenzéki párt élén áll, sokszor kisegítette már Putyinékat: a parlamentben az LDPR-képviselők egyszer sem szavaztak a hatalom számára fontos törvénytervezetek ellen.

Zsirinovszkij egy nappal korábban is csinálta a cirkuszt, az állami televízióban tartott választási vitában előbb lehülyézte, majd „kurvának” nevezte a független jelöltként induló Kszenyija Szobcsakot. Igaz, ehhez az is kellett, hogy a lehülyézés után Szobcsak nyakon öntötte Zsirinovszkij egy pohár vízzel.
A videón 1 perc 20 másodpercnél látszik, ahogyan összeszorul Szobcsak szája, majd lendül a kéz, fröccsen a víz:

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!