szerző:
hvg.hu

Európa szerte eddig 59 ember életét követelte a hideg és a hóesés, a legtöbben, 23-an Lengyelországban haltak meg.

A téli időjárás következtében több repülőtéren függesztették fel a repülőgépek indítását és fogadását, s több ezer otthonban maradtak áram nélkül az emberek. Az évek óta nem tapasztalt hóesés oka, hogy Európa fölött találkoztak a nyugat-európai nedves légtömegek a Szibéria felől érkező hideg levegővel.  Angliában „Beast from the East” (keleti szörny) néven emlegetik a napok óta tartó zord időjárást, míg Hollandiában inkább a „Szibériai medve” elnevezés terjedt el.


A halálos áldozatok többsége hajléktalan volt: Varsóban az otthon nélkül maradtak egy része alkoholfogyasztással igyekezett felmelegíteni magát, s közülük többen megfagytak az utcákon a -15 fokos hidegben. Szlovákiában heten, Csehországban hatan, Litvániában pedig öten haltak meg, de Spanyolországban és Franciaországban is voltak halálos áldozatai a hidegnek.

Az előrejelzések szerint lassan javul az idő, néhány napig még várhatóak éjszakai mínuszok.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!