szerző:
hvg.hu

Európa szerte eddig 59 ember életét követelte a hideg és a hóesés, a legtöbben, 23-an Lengyelországban haltak meg.

A téli időjárás következtében több repülőtéren függesztették fel a repülőgépek indítását és fogadását, s több ezer otthonban maradtak áram nélkül az emberek. Az évek óta nem tapasztalt hóesés oka, hogy Európa fölött találkoztak a nyugat-európai nedves légtömegek a Szibéria felől érkező hideg levegővel.  Angliában „Beast from the East” (keleti szörny) néven emlegetik a napok óta tartó zord időjárást, míg Hollandiában inkább a „Szibériai medve” elnevezés terjedt el.


A halálos áldozatok többsége hajléktalan volt: Varsóban az otthon nélkül maradtak egy része alkoholfogyasztással igyekezett felmelegíteni magát, s közülük többen megfagytak az utcákon a -15 fokos hidegben. Szlovákiában heten, Csehországban hatan, Litvániában pedig öten haltak meg, de Spanyolországban és Franciaországban is voltak halálos áldozatai a hidegnek.

Az előrejelzések szerint lassan javul az idő, néhány napig még várhatóak éjszakai mínuszok.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!