szerző:
hvg.hu

Egy haldokló nő és partnere volt az, aki megköthette Ausztrália történelmének első melegházasságát.

Az ausztrál parlament tavaly decemberben szavazta meg az azonos neműek házasságát lehetővé tévő törvényt, s Jo Grant és Jill Kindt felmentést kapott a kötelező várakozási idő alól. Ennek magyarázata az volt, hogy Jo Grant daganatos betegségben szenvedett, s az orvosok szerint már csak hetei voltak hátra. „48 napig voltunk hivatalosan házasok, jó időszak volt” – mondta Jill Kindt, aki nyolc évet élt együtt partnerével. Jo Grant január 30-án halt meg.

A házasságról szerdán számolt be Yvette D’Ath, Queensland szövetségi állam főügyésze. „Megtiszteltetésnek veszem, hogy beszámolhatok arról, hogy az azonos neműek közötti első házasságot december 15-én Queenslandben kötötték meg” – mondta.

Ausztráliában tavaly novemberben tartottak nem kötelező érvényű, postai népszavazást az azonos neműek házasságának az engedélyezéséről. A résztvevők 61,6 százaléka voksolt igennel, a nyolc hétig tartó szavazásban a választójoggal rendelkezők négyötöde vett részt.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!