szerző:
hvg.hu

Egy haldokló nő és partnere volt az, aki megköthette Ausztrália történelmének első melegházasságát.

Az ausztrál parlament tavaly decemberben szavazta meg az azonos neműek házasságát lehetővé tévő törvényt, s Jo Grant és Jill Kindt felmentést kapott a kötelező várakozási idő alól. Ennek magyarázata az volt, hogy Jo Grant daganatos betegségben szenvedett, s az orvosok szerint már csak hetei voltak hátra. „48 napig voltunk hivatalosan házasok, jó időszak volt” – mondta Jill Kindt, aki nyolc évet élt együtt partnerével. Jo Grant január 30-án halt meg.

A házasságról szerdán számolt be Yvette D’Ath, Queensland szövetségi állam főügyésze. „Megtiszteltetésnek veszem, hogy beszámolhatok arról, hogy az azonos neműek közötti első házasságot december 15-én Queenslandben kötötték meg” – mondta.

Ausztráliában tavaly novemberben tartottak nem kötelező érvényű, postai népszavazást az azonos neműek házasságának az engedélyezéséről. A résztvevők 61,6 százaléka voksolt igennel, a nyolc hétig tartó szavazásban a választójoggal rendelkezők négyötöde vett részt.

 

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!