szerző:
hvg.hu

A brit hatóságok már többet tudnak arról a szerről, amellyel ismeretlen tettesek megmérgezték az orosz származású brit-orosz kettősügynököt, Szergej Szkripalt és lányát, Juliját.

Amber Rudd belügyminiszter közölte, a hatóságok megtalálták a Salisburyben elkövetett merénylethez használt anyagot, s azt most a hadsereg egyik kutatóintézetében analizálják. Londoni közlések szerint az illetékesek hamarosan további részleteket is elárulnak a mérgezéshez használt szerről. Szkripal és lánya változatlanul súlyos állapotban van, s ugyancsak kezelik még az áldozatokat kórházba szállító mentősök egyikét is.


A hatóságok szerint a merénylet kivizsgálása hosszú ideig tart majd, s a rendőrség azt kérte, hogy mindenki jelentkezzen, aki tanúkként újabb információkkal tud szolgálna. „Rossz volt az idő, a szokásosnál kevesebben voltak a környéken. Minden bejelentés fontos a számunkra” – mondta a helyi rendőrség szóvivője.


Szkripal 2010 óta élt nagy-Britaniában – akkor cserélték ki őt több, Nyugaton elfogott orosz ügynökre – s ismerősei szerint azt ismételgette, attól tart, az orosz titkosszolgálat nem fogja őt békén hagyni. Míg a brit politikusok azt sugallják, hogy a merénylet mögött Moszkva áll, az orosz illetékesek tagadják, hogy közük lenne az akcióhoz. Többek között az az Andrej Lugovoj is „oroszellenes hisztériának” nevezte a britek viselkedését, akit Londonban azzal vádolnak, hogy 2006-ban ő ölte meg a brit fővárosban Alkeszandr Litvinyenkót, az FSZB kiugrott tisztjét.