szerző:
hvg.hu

Egy évig tartó per után a drezdai területi bíróság bűnösnek talált nyolc embert a menekültek, illetve politikai ellenfeleik elleni támadások végrehajtásában.

A „Freitali csoport” tagjai 4-10 éves börtönbüntetést kaptak. A szélsőjobboldaliakat egyebek mellett gyilkossági kísérlet, menekültszállások elleni támadás, illetve terrorista csoport létrehozásának a vádjában találták bűnösnek. Jörn Hausschild ügyész szerint a bűnelkövetők idegengyűlölő és náci ideológiát valló emberek, akiknek célja az volt, hogy a félelem klímáját hozzák létre az országban. Hozzátette, csak a szerenbcsén múlott, hogy végül senki sem halt meg a terrorcselekményekben.

A vádlottak ugyanakkor azt hangsúlyozták, hogy ők meg akarták védeni Németországot a bevándorlóktól, a menekültektől, illetve a más politikai nézeteket valló emberektől. Azt is hangsúlyozták, hazaárulónak tartják Angela Merkel kancellárt.

A per egyik érdekessége volt, hogy kiderült: egyes rendőrök szimpatizáltak a „Freitali csoport” nézeteivel, egyikük rendszeresen értesítette a banda tagjait arról, hol járőröznek éppen a rendőrök. Az 51 éves rendőrt azonosították, s felfüggesztették állásából.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!