szerző:
hvg.hu

Több héten át lassabban jártak az európai elektromos hálózathoz kötött órák, mindez a Szerbia és Koszovó közötti politikai feszültség következménye.

Több perccel lemaradtak az európai elektromos ébresztőórák, illetve a mikróhullámú sütőkön és egyéb háztartási berendezéseken lévő órák. Minden annak a következménye, hogy Szerbia és Koszovó áramszolgáltatói nem hajlandóak szóba állni egymással, illetve kisegíteni egymást.  Az utóbbi hetekben Koszovó tartósan nem tudott annyi energiát termelni, amennyit felhasznált, Szerbia viszont – megszegve európai kötelezettségét – nem segítette ki a Szerbiából 2008-ban kivált tartományt. Ennek következtében az átlagos áramfrekvencia 50 hertz alá esett, s ennek következtében a hálózathoz kötött órák késni kezdtek.

Az európai áramhálózatnak 35 tagállama van, a Koszovó–Szerbia-vita okozta frekvenciacsökkenés 25 államot érintett, s még Spanyolországban is érezték a vita hatását. A frekvenciaesés nem volt olyan mértékű, hogy az kiterjedt áramszünetek veszélyt okozta volna. Az átlag frekvencia 49,8 hertzre esett, az általános áramszünet pedig 47,5 hertznél következhet be. Brüsszeli források szerint ilyen tartós frekvencia-visszaesés még nem történt Európában. Koszovó – mostanra stabilizálta az áramtermelést, így a frekvencia ismét elérte az 50 hertzet.