szerző:
hvg.hu

Az indiai legfelső bíróság helyreállította egy hindu asszony és egy muszlim férfi korábban hivatalosan érvénytelenített házasságát. Indiában sokan hinduellenes muszlim összeesküvéstől tartanak.

A húszas éveiben Hidaja Dzsahan beleszeretett egy muszlim férfiba, s ezért áttért a muzulmán vallásra, majd feleségül is ment szerelméhez. Az eredetileg Ahila Aszokannak hívott lány szülei megtámadták a bíróságon a házasságot, s a helyi bírák érvénytelenítették is a frigyet. Most a legfelső bíróság igazat adott ugyan Dzsahanéknak, ám sok hindu attól tart, a muszlimok „szerelemdzsihádot” indítottak a más vallásúak ellen. 

A „szerelemdzsihád” azt jelenti, hogy a muszlim férfiak tudatosan keresnek maguknak más vallású nőket, hogy azokat feleségül véve az utódok már muszlimok legyenek. A legfelső bíróság végül az után ismerte el a házasság érvényességét, hogy Hidaja Dzsahan eskü alatt vallotta, önszántából kötött házasságot, s váltott vallást. A két per között Hidaja szülei házi őrizetben tartották lányukat, s még az egyetemre sem engedték el.