szerző:
MTI

Az Európa-ellenes érzelmek erősödéséhez vezetnek - ezzel érvelt Morawiecki Brüsszelben.

A varsói reformintézkedéseket érő uniós és nyugati bírálatok végső soron az Európa-ellenes érzelmek megerősödéséhez vezethetnek Lengyelországban - figyelmeztetett Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök csütörtökön Brüsszelben.

A kormányfő kijelentette, az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti, Lengyelországgal szemben megindított eljárás "veszélyes precedenst" teremthet és segítheti a "populista politikai erők" előretörését, amelyek "meg akarják gyengíteni vagy szét akarják verni az Európai Uniót".

Morawiecki Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével tárgyalt, akinek átadta a kifogásolt lengyel igazságügyi reformot magyarázó "fehér könyvet". "Bízunk benne, hogy mélyreható és komoly vizsgálat alá fogják vetni ezt a dokumentumot" - mondta a miniszterelnök, nagyon ígéretesnek és konstruktívnak nevezve a csütörtöki egyeztetést. Hozzátette, a Varsóval szemben megfogalmazott bírálatok "félreértéseken" alapszanak, és védelmébe vette a vitatott intézkedéseket.

"Folytatjuk a párbeszédet, s remélem, előbb-utóbb közeledni fognak annyira az álláspontok, hogy egyetértésre jutunk az igazságügyi reformot illetően" - mondta a lengyel kormányfő. A bizottság részéről egyedül Margarítisz Szkínász, a testület szóvivője szólalt meg, és ő is csak annyit közölt, hogy a párbeszéd folytatódik, a "fehér könyvet" pedig alaposan tanulmányozni fogják.

Az Európai Bizottság a jogállamiság rendszerszintű megsértésének kockázata miatt decemberben megindította az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti, eddig soha nem alkalmazott eljárást Varsóval szemben. Ugyanakkor hangsúlyozták, ha a következő három hónapban javulást tapasztalnak, készek visszavonni a javaslatot.

A hetes cikk olyan, többlépcsős eljárást tesz lehetővé, mely - az uniós alapértékek súlyos és módszeres megsértése esetén - végső esetben akár az érintett ország szavazati jogának a felfüggesztésével is járhat, ehhez azonban az összes többi tagország egyhangú támogatására van szükség, amit szakértők szinte kizártnak tartanak. 

Az utóbbi időben sok bírálat érte a lengyel kormányt, elsősorban amiért sokak szerint csorbítani kívánják az igazságszolgáltatás függetlenségét. Varsó szerint a vonatkozó törvénymódosítások azonban tökéletesen megfelelnek a jogállamiság elveinek.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!