szerző:
hvg.hu

Hat szarvasmarháját vesztette el egy pillanat alatt egy ausztrál farmer. A heves esőzések után a nyájat ellenőrző férfi szörnyülködve vette észre, hogy hat marhája élettelenül fekszik egy sorban. Az állatokkal a szakemberek szerint villámcsapás végzett, s ennek kapcsán ismét feléledt a vita: valóban a zsiráfokat fenyegeti legjobban a villámcsapás?

A queenslandi farmer állatai egy sorban, a kerítés mellett feküdtek, s a sydneyi egyetem tudósai szerint a szarvasmarhák azért múltak ki, mert a villámcsapás pillanatában hozzáértek a drótkerítéshez. „Egy pillanat alatt elpusztultak, megállt a szívük” – magyarázta Sabrina Lomax.


A BBC-nek nyilatkozó tudósok szerint az emlősök közül valóban a legmagasabbra növő zsiráfokat fenyegeti a legjobban a villámcsapás. Néhány évvel ezelőtt az egyik brit sorozatban is feltűnő állattal, Hamley-vel végzett villámcsapás, s az állatkertekben élő zsiráfok is nagyobb veszélyben vannak, mint alacsonyabb társaik. „Jellemzően a zsiráfok a legmagasabb pontok az állatkertekben, s a vadonban a rájuk leselkedő veszélyt csökkentik a közelben lévő fák is. Míg a zsiráfok eredeti élőhelyein viszonylag ritka a villámcsapás, az állatkertekben nagyobb ez a veszély” – idézte a BBC a szakértőket. 

Ez persze nem jelent tömeges zsiráfhalált, évente egy-két zsiráffal pusztul el így. „Sokkal veszélyesebbek az emberek, az orvvadászok, s emiatt Afrika több körzetében zuhanásszerűen csökken a zsiráfok száma” – hangsúlyozta Julian Fenessy, Namíbiában élő tudós. 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!